Zo past u de regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes toe

Er zijn nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en – bakjes. U mag die bij afhalen en bezorgen niet meer gratis aan uw klanten meegeven. Ook moet u een herbruikbare beker of verpakking aanbieden als alternatief. Lees meer over hoe u de regels toepast in uw situatie. 

Heeft u een horecabedrijf, kantine, foodtruck, kantoor of een winkel met to-go-producten? Dan heeft u te maken met de regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes:

 • U mag geen gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes aan klanten meegeven als zij eten of drinken afhalen of laten bezorgen. Zij moeten er extra voor betalen. En u moet een herbruikbare beker of verpakking aanbieden. Of de klant neemt er zelf een mee.
 • Eten en drinken uw klanten bij uw locatie? Dan mag u geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruiken.

Voor welke producten gelden deze regels?

 • Bekers:

  De regels gelden voor alle plastic bekers die bedoeld zijn om maar één keer te gebruiken. Ook bekers die maar voor een deel uit kunststof bestaan vallen hieronder. Bijvoorbeeld kartonnen koffiebekers met een plastic beschermlaagje.

 • Bakjes:

  Bij voedselverpakkingen gaat het om bakjes waaruit direct kan worden gegeten zonder verdere bereiding van het eten. De verpakking bestaat helemaal of voor een deel uit kunststof én is bedoeld om maar één keer te gebruiken. Bijvoorbeeld een plastic frietbakje, bakjes voor maaltijdsalades en bakjes voor portieverpakkingen zoals noten, groente en zuivelproducten. Zakjes en wikkels vallen hier niet onder. Zoals een frietzak of een wikkel om een broodje.

Afhalen en bezorgen: hergebruiken óf betalen

U mag bekers en -bakjes met plastic voor eenmalig gebruik niet meer gratis meegeven aan uw klant. Ook moet u een herbruikbaar alternatief bieden aan uw klant. Zoals:

 • een door de klant zelf meegebrachte beker of verpakking
 • een plastic beker, bakje of verpakking met borg die klanten terug kunnen brengen
 • of een ander retoursysteem

Verkoopt u in uw winkel eten en drinken in plastic wegwerpbekers en -bakjes? En kan uw klant het onderweg direct opeten of opdrinken? Dan moeten klanten ook betalen voor de beker of voedselverpakking. Deze regels gelden niet als uw klant het eten eerst moet opwarmen, koken of braden. Als uw klant het moet schillen of wassen, kan dit onderweg en gelden de regels wel.

Communiceer met uw klant

U moet uw klanten laten weten dat zij zelf een beker of voedselverpakking mee kunnen nemen. Of dat u een alternatief aanbiedt dat teruggebracht kan worden.

Adviesprijzen plastic verpakking

U mag zelf bepalen hoeveel uw klant moet betalen voor een beker of verpakking. De overheid geeft deze bedragen als richtlijn:

 • € 0,25 voor bekers
 • € 0,50 voor een maaltijd (dit kan bestaan uit meerdere verpakkingen)
 • € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen

Die bedragen komen uit een onderzoek naar de beste prijs. U kunt het geld gebruiken om te investeren in herbruikbare bekers of bakjes.

Btw-tarief wegwerpplastic

Over de verkoopprijs van de wegwerpbekers- en bakjes moet u btw betalen. Welk tarief u moet betalen, hangt af van het product dat in de verpakking zit. Voor bijvoorbeeld koffie en frisdrank is het btw-tarief 9%. Het tarief voor alcoholhoudende dranken is 21%.

U moet het bedrag voor de plastic bekers en bakjes apart op de kassabon zetten.

Eten en drinken op locatie: geen plastic wegwerpbekers – en bakjes

Sinds 1 januari 2024 is het verboden om in de horeca plastic wegwerpbekers en -bakjes aan te bieden. Het gaat om locaties waar klanten het eten of drinken direct gebruiken. Bijvoorbeeld in de personeelskantine, op kantoor, in uw restaurant of snackbar of op een festival. U serveert eten en drinken voortaan in herbruikbare bekers en bakjes.

Uitzonderingen bij eten en drinken op locatie

U verkoopt voor consumptie ter plaatse én afhaal of bezorging

Dan moet u aan uw klanten vragen of zij het meenemen of ter plaatse gebruiken:

 • Als de klant ter plaatse wil eten of drinken, gebruikt u herbruikbare bekers, borden of bakjes.
 • Als de klant onderweg wil eten en drinken, moet u een herbruikbaar alternatief aanbieden. De klant kan dan kiezen tussen een herbruikbaar alternatief, of extra betalen voor een plastic wegwerpbeker of –bakje.
VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?