Regels voor arbeid door jongeren

Wilt u jongeren in dienst nemen? Lees welke speciale regels gelden voor arbeid door kinderen en jongeren tot 18 jaar.

Wilt u jongeren in dienst nemen? Voor arbeid door kinderen en jongeren tot 18 jaar gelden speciale regels. Bijvoorbeeld over het soort werk en de werk- en rusttijden. De regels verschillen per leeftijd.

Vanaf welke leeftijd mag je werken?

Kinderen mogen werken vanaf 13 jaar. Kinderen onder de 13 jaar mogen nog niet werken (behalve voor een taakstraf en cultureel werk). Het verbod van kinderarbeid geldt voor alle kinderen jonger dan 13 in Nederland. Ook voor kinderen met een andere nationaliteit.

Kinderen van 12 jaar

Kinderen van 12 jaar mogen alleen werken als het een werkstraf (taakstraf) is. Er gelden maximale werktijden en verplichte rusttijden tijdens een werkstraf.

Kinderen van 13 en 14 jaar

Kinderen van 13 en 14 jaar mogen klusjes en licht, niet-industrieel werk doen op schooldagen en vrije dagen. Er gelden maximale werktijden en verplichte rust en pauzes. Kinderen van 13 en 14 jaar mogen bepaald werk niet doen zoals:

  • werken in een fabriek
  • werken met machines  of werken in de buurt van machines
  • zware dingen tillen, duwen of trekken

Bekijk welk werk kinderen van 13 en 14 wel en niet mogen doen. Voor werknemers van 13 en 14 spreekt u samen af hoe hoog het loon is. Er bestaat geen minimumloon voor kinderen van 13 en 14 jaar.

Kinderen van 15 jaar

Kinderen van 15 jaar mogen zelfstandig licht werk doen na school en in de vakanties. Er gelden maximale werktijden en verplichte rust en pauzes voor kinderen van 15 jaar. Kinderen van 15 jaar mogen bepaald werk niet doen zoals:

  • werken in een fabriek
  • werken met machines of werken in de buurt van machines
  • achter de kassa werken
  • vrachtwagens laden of lossen

Bekijk welk werk kinderen van 15 jaar wel en niet mogen doen. U moet kinderen van 15 jaar het minimumloon betalen.

Jongeren van 16 en 17 jaar

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen bijna elk soort werk doen. Ze mogen geen gevaarlijk werk doen, zoals werken met gevaarlijke stoffen of werken in veel lawaai. Alleen onder deskundig toezicht mogen ze risicovol werk doen. Er gelden maximale werktijden en verplichte rust en pauzes voor jongeren van 16 en 17 jaar. Het werk mag er niet voor zorgen dat ze niet naar school kunnen. U moet kinderen van 16 en 17 jaar het minimumloon betalen.

Vakantiewerk voor kinderen

Jongeren mogen buiten schooltijd en in schoolvakanties meer uren voor u werken dan in schoolweken. Bekijk welk werk jongeren per leeftijd mogen doen en hoe lang ze mogen werken.

Regels voor specifieke branches

Werken als krantenbezorger

Kinderen van 15 jaar mogen kranten en reclamefolders bezorgen. Er zijn wel speciale regels voor het bezorgen van ochtendkranten. U moet ook een bezorgovereenkomst laten tekenen door het kind en de ouders of verzorgers van het kind.

Werken in de horeca

Kinderen onder de 16 jaar mogen niet werken in ruimten waar alcohol wordt geschonken of als maaltijdbezorger. Bijvoorbeeld voor een restaurant of fastfoodketen.

Werken voor radio, tv, film of theater

Kinderen mogen meedoen aan een uitvoering zoals een theatervoorstelling, modeshow of televisieprogramma (cultureel werk/artistieke arbeid). U moet voor kinderen jonger dan 13 jaar een ontheffing op het verbod op kinderarbeid aanvragen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Kinderen (alle leeftijden) moeten voor, tijdens en na de voorstelling begeleiding krijgen van een deskundige. U moet zich houden aan:

Jongeren met een eigen onderneming

Jongeren onder de 18 jaar mogen een eigen onderneming hebben. Ze hebben daarvoor wel toestemming van hun ouders of verzorgers nodig. Jongeren van 16 of 17 jaar kunnen een handlichting aanvragen bij de kantonrechter. Daarmee zijn ze zelf aansprakelijk voor hun handelingen. Jongeren onder de 16 hebben altijd toestemming nodig en kunnen geen handlichting aanvragen.

Maatschappelijke stage en beroepsstage

Kinderen van 13 tot en met 15 jaar mogen tijdens hun maatschappelijke stage licht werk doen. U sluit hiervoor een stageovereenkomst af met de school. Voor een maatschappelijke stage gelden bepaalde werktijden en rusttijden.

Kinderen van 14 en 15 jaar mogen onder bepaalde voorwaarden een beroepsstage lopen. Zij mogen tijdens deze stage ook licht werk doen in een fabriek of met machines. Het kind werkt onder begeleiding. U sluit hiervoor een stageovereenkomst af met de school. Het kind en de ouders of verzorgers moeten deze stageovereenkomst tekenen.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?