Wta-vergunning aanvragen voor wettelijke controles

Voert uw accountantskantoor wettelijke controles uit? Dan heeft u een Wta-vergunning nodig. Lees de regels.

Heeft u een accountantskantoor? En voert u wettelijke controles uit? Bijvoorbeeld de controle van de jaarrekening van een naamloze vennootschap? Dan heeft u volgens de Wet toezicht accountantsorganisaties een vergunning nodig. Dit heet een Wta-vergunning.

Wta-vergunning aanvragen

U vraagt de Wta-vergunning aan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Er zijn verschillende Wta-vergunningen, afhankelijk van het soort onderneming dat u controleert. Voor het aanvragen van de Wta-vergunning volgt u de procedure van de AFM. U kunt de aanvraag digitaal doen via het AFM Portaal en de berichtenboxLet op: De berichtenbox van de AFM vindt u onder de naam: 'Stichting Autoriteit Financiële Markten'.

Beroeps- en opleidingseisen

Uw accountantsorganisatie moet voldoen aan verschillende beroeps- en opleidingseisen. Zo moeten uw medewerkers bijvoorbeeld betrouwbaar, deskundig en voldoende opgeleid zijn. Ze zijn verplicht tot geheimhouding. U moet instaan voor uw onafhankelijkheid.

Zorgplicht externe accountants

Als Wta-vergunninghouder heeft u ook een zorgplicht. Dit betekent dat externe accountants die voor uw kantoor werken ook aan de eisen moeten voldoen.

Register van accountantsorganisaties

In het register van accountantsorganisaties staan de accountantskantoren met een Wta-vergunning. Hiermee mogen zij wettelijke controles (blijven) uitvoeren. U kunt in het register zoeken op de website van de AFM.

Buitenlandse accountantorganisaties

Bent u een buitenlandse accountantsorganisatie, en wilt u wettelijke controles in Nederland uitvoeren? Dan gelden voor u dezelfde regels als voor Nederlandse accountantskantoren. U moet een Wta-vergunning van de AFM hebben. Om in het register van accountantsorganisaties te komen, moet u voldoen aan gelijkwaardige beroeps- en opleidingseisen als in Nederland. U moet de wettelijke controles uitvoeren volgens internationale controlestandaarden.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?