Vervoersdocumenten bij internationaal ondernemen

Om producten naar het buitenland te vervoeren heeft u een vervoersdocument nodig. Hierin staan de afspraken met de vervoerder. Het vervoersdocument is ook nodig bij controles door de Douane of politie. Ieder type vervoersmiddel heeft een eigen vervoersdocument.

Waarom heeft u een vervoersdocument nodig?

Een goed ingevuld vervoersdocument heeft alle gegevens om het vervoer van uw goederen, en de administratie die daarbij hoort, goed en snel te laten verlopen. Het vervoersdocument bewijst wie, wanneer, welke hoeveelheid goederen heeft afgeleverd. Het is ook een bewijsmiddel om schade door het vervoer of vermissing aan te tonen.

CMR-vrachtbrief: wegvervoer

U gebruikt een CMR-vrachtbrief voor nationaal en internationaal wegvervoer in Europa en sommige landen daarbuiten. De verzender, vervoerder en ontvanger maken samen de vrachtbrief. Lees meer over de CMR en de landen die meedoen.

CIM-vrachtbrief: spoorvervoer

Vervoert u goederen per spoor naar het buitenland? Dan heeft u een CIM-vrachtbrief nodig. De vervoerder zorgt voor de vrachtbrief. CIM is de opvolger van de Internationale Spoorwegvrachtbrief (ISV). Lees meer over internationaal vervoer per spoor op Belastingdienst.nl.

AWB: luchtvervoer

De Air Waybill (AWB) gebruikt u voor vervoer per lucht. De AWB is een document dat door de vervoerder wordt gemaakt. Het is handig om bij luchtvervoer gebruik te maken van een luchtvaartexpediteur. Een expediteur is een soort bemiddelaar die alles rondom het vervoer regelt.

B/L: zeevervoer

Voor transport over zee heeft u een zeevrachtbrief nodig. Die heet Bill of Lading (B/L). De vervoerder maakt de B/L. De B/L is een overdraagbaar vervoersdocument. Dat betekent dat u of uw klant de producten kan verhandelen door de B/L te verkopen.

Meer informatie

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?