eIDAS: met 1 inlogmiddel zaken regelen in EU

Heeft u een publieke taak en werkt u met eHerkenning en DigiD? Europese burgers en bedrijven moeten bij u kunnen inloggen. Lees meer

Werkt uw organisatie met eHerkenning en DigiD? En heeft u een publieke taak? Dan bent u verplicht Europese burgers, ondernemers en organisaties de mogelijkheid te geven om bij u in te kunnen loggen met een Europees erkend inlogmiddel. Deze verplichting staat in de Europese verordening ‘Electronic Identification And Trust Services’ (eIDAS).

Wat is eIDAS?

De eIDAS-verordening laat burgers en bedrijven in de Europese Economische Ruimte (EER) makkelijk en veilig online zaken regelen bij overheidsorganisaties. Europees inloggen doen zij met een door Europa goedgekeurd inlogmiddel. Voor Nederland is eHerkenning een Europees erkend inlogmiddel. Bedrijven en organisaties uit Nederland kunnen met eHerenning  in Europa online hun zaken regelen bij buitenlandse dienstverleners die Europees inloggen gebruiken.

Wat zijn de inlogmiddelen voor Nederland?

Elke EER-lidstaat heeft een eigen nationaal inlogmiddel. Voordat iemand daarmee kan inloggen bij overheidsorganisaties in andere EER-landen, moet het nationale inlogmiddel eerst Europees goedgekeurd worden. De Nederlandse inlogmiddelen zijn:

Lees hoe u eHerkenning kunt aanvragen.

Hoe werkt eIDAS?

Burgers, bedrijven en organisaties uit een ander EER-land willen bij uw organisatie online zaken regelen

Uw organisatie moet aan 2 eisen voldoen:

  • Uw organisatie is een publieke organisatie of een organisatie met een publieke taak. Dit zijn bijvoorbeeld gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries, zorgverzekeraars of pensioenfondsen.
  • Nederlandse ondernemers kunnen bij u inloggen met inlogmiddelen met een betrouwbaarheidsniveau 'substantieel' of 'hoog'. Bijvoorbeeld met eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau 3 of hoger (EH3+).

Voorbeeld: Een Duitse automobilist krijgt een verkeersboete in Nederland. Hij logt in met zijn Duitse inlogmiddel, ‘neuer Personalausweis’, bij het Nederlandse Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dat kan, want het ‘neuer Personalausweis’ is een Europees erkend inlogmiddel.

Om een bedrijf uit een ander EER-land toegang te geven heeft uw organisatie een aansluiting van een eHerkenningsmakelaar nodig. Hoe de aansluiting werkt, hangt af van uw systemen en gegevens die u per dienst nodig heeft. Kijk voor meer informatie over het aansluiten bij Logius of in het stappenplan aansluiten op eHerkenning.

U bent ondernemer en u wilt over de grens online zaken regelen

Bedrijven en organisaties die over de grens online zaken willen regelen hebben daarvoor eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau EH3 of hoger nodig. Ook moet eHerkenning geschikt zijn voor gebruik over de grens. De leverancier die u aansluit op eHerkenning helpt hierbij.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?