Waar krijgt u mee te maken als u een bed & breakfast (B&B) wilt starten? U moet bijvoorbeeld zorgen voor een brandveilig pand en u moet een omgevingsvergunning aanvragen. De regels kunnen per gemeente verschillen. Dit stappenplan helpt u bij het starten met een B&B.
Bekijk het omgevingsplan van de locatie voor uw B&B
Uw bed & breakfast moet passen in het omgevingsplan van uw gemeente. Hierover kunt u overleggen met uw gemeente. U moet meestal ook een omgevingsvergunning aanvragen. Doe de vergunningcheck en regel uw vergunningaanvraag via het Omgevingsloket.
Verbouwen: vraag een omgevingsvergunning aan
Gaat u bouwen, verbouwen of renoveren opknappen? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig van uw gemeente. Gaat u slopen? Dan moet u een sloopmelding doen. Als uw gebouw een monument is, gelden er andere regels.
Hou u aan de regels voor brandveilig gebruik van uw pand
U moet maatregelen nemen om brand in uw pand te voorkomen. Zoals het plaatsen van brandblussers en rookmelders. Slapen er voor het eerst meer dan 10 personen in uw B&B? Dan moet u een gebruiksmelding doen. Dit doet u via het Omgevingsloket. Doe dit minstens 4 weken voordat uw gasten komen overnachten.
Doe een melding milieubeheer
Als u een bed & breakfast start, heeft u te maken met milieuregels voor bedrijven. U hoeft vaak alleen een melding van uw bedrijf te doen bij de gemeente. In sommige gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Schrijf uw bedrijf in bij de NVWA
Als u eten maakt of verkoopt, moet u zich inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) U heeft hiervoor uw eHerkenning nodig.
Werkt u met vlees, vis, zuivel, eieren of kiemgroenten? Dan moet u speciale erkenning en registratie aanvragen voor het maken, gebruiken of verkopen van levensmiddelen.
Gebruik een hygiënecode of een HACCP-voedselveiligheidsplan
Biedt u eten en drinken aan in uw bed & breakfast? Dan moet u voldoen aan de regels voor voedselveilig werken. Zo zorgt u dat mensen niet ziek worden van uw eten. De NVWA controleert of u veilig en hygiënisch werkt.
U moet werken met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP. HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Points’. U kunt zelf een plan opstellen. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordelen dit plan als ze langskomen voor een inspectie. Maar het is makkelijker om te werken met een goedgekeurde hygiënecode van uw branchevereniging. Bijvoorbeeld die van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In een hygiënecode staan regels over hoe u de voedselveiligheid en hygiëne bewaakt.
Houd een nachtregister bij
Als u overnachtingen aanbiedt, moet u een doorlopend nachtregister bijhouden. In een nachtregister houdt u een administratie bij wie er bij u overnacht en wanneer. De gemeente gebruikt dit register voor de toeristenbelasting, die u betaalt voor het verblijf van toeristen van buiten uw gemeente.
Neem legionellapreventiemaatregelen
U moet maatregelen nemen om legionella te voorkomen. Bedrijven met een groter risico op legionella, zoals B&B’s, moeten verplichte maatregelen nemen.
Denk na over verzekeringen voor bepaalde bedrijfsrisico's
U kunt uw bedrijf verzekeren voor verschillende risico’s:
Schrijf uw bed & breakfast in bij KVK en regel uw aanmelding bij de Belastingdienst
Als u een B&B start, moet u die inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id). Die heeft u nodig voor uw btw-aangifte.
Vraag een alcoholvergunning aan
Verkoopt u in uw B&B alcoholische dranken? Of schenkt u alcoholische dranken voor uw gasten? Dan moet u een alcoholvergunning (vroeger drank- en horecavergunning) van de gemeente hebben.