U wilt starten in de bouw. U wilt bijvoorbeeld aannemer worden, als stukadoor, timmerman, lasser of schilder. U heeft gereedschappen nodig of een bedrijfsauto. Ook moet u voldoen aan regels, zoals een verplichte administratie en verzekeringen. En hoe berekent u het uurtarief? Lees in 5 stappen wat u moet doen en weten voordat u begint als bouwondernemer.
1. Schrijf uw bedrijf in bij KVK
U moet uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van KVK. Dat kan online. Bepaal vooraf uw bedrijfsnaam. En kies een rechtsvorm die bij u past. Daarna maakt u een afspraak bij een KVK-kantoor. U kunt direct aan de slag.
KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. Als u volgens de Belastingdienst ook ondernemer bent voor de btw, dan krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id) binnen 5 dagen thuisgestuurd.
2. Gereedschap of een werkbus kopen
In de bouw heeft u vaak geld nodig om te kunnen starten. Bijvoorbeeld voor gereedschap, machines of een werkbus. Het is bijna niet mogelijk hiervoor geld te lenen bij de bank. Heeft u geen eigen geld dan kunt u gereedschap of een werkbus leasen.
Werkbus privé of op de zaak
Koopt u de werkbus privé dan kunt u zakelijke kilometers declareren bij uw bedrijf, voor € 0,21 per kilometer. De kosten voor de auto betaalt u zelf. U kunt geen btw aftrekken. Koopt u de werkbus met uw bedrijf dan kunt u alle kosten zakelijk betalen, zoals onderhoud en brandstof. Rijdt u meer dan 500 km privé met de bus, dan moet u ‘bijtelling’ betalen. Lees wat de voor- en nadelen zijn.
3. Verzeker uzelf tegen onder andere arbeidsongeschiktheid
Wat als u tijdens een klus per ongeluk een kostbare HR++ ruit breekt? Of u valt van uw ladder en breekt een been? Beperk de risico’s door u te verzekeren als u een klussenbedrijf begint. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Vraag naar de voorwaarden, de dekking en de kosten voordat u een keus maakt.
Deze verzekeringen zijn belangrijk voor u als vakman:
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die u veroorzaakt, bijvoorbeeld door een ongeluk of als u iets laat vallen. Een AVB is voor een zzp’er in de bouw niet wettelijk verplicht. Het kan wel een eis zijn van uw brancheorganisatie, opdrachtgever of onderaannemer.
Inventaris-goederen verzekering
Met een inventaris- en goederenverzekering verzekert u gereedschappen, voorraad en machines in uw werkplaats. Bijvoorbeeld tegen brand of diefstal.
Eigen vervoerverzekering
U bent met de eigen vervoerverzekering verzekerd voor schade in uw werkbus. Bijvoorbeeld schade door een aanrijding. In sommige gevallen dekt een eigen vervoer verzekering ook diefstal van gereedschap uit uw bus.
Montageverzekering (Construction All Risks, CAR verzekering)
De montageverzekering dekt schade aan alles wat u ‘onder handen’ heeft. Bijvoorbeeld schade die u aanricht aan een woning waarin u werkzaamheden uitvoert. Een montageverzekering is er in verschillende soorten met verschillende dekkingen.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of schenkkring
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering bent u verzekerd tegen inkomensverlies bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering is bij sommige opdrachtgevers verplicht.
Inkomensverlies kunt u ook samen met andere ondernemers opvangen in een schenkkring. De deelnemers storten maandelijks een bedrag op een eigen rekening bij de schenkkring. Als een deelnemer ziek wordt, krijgt hij van de andere deelnemers een schenking. Er kan een wachtperiode worden afgesproken. In die periode krijgt u niet uitbetaald.
Bekende voorbeelden van een schenkkring zijn een Broodfonds of Voorzieningenfonds.
4. Denk na over uw voorwaarden
Gebruik algemene voorwaarden. Zo kunt u misverstanden met klanten en leveranciers voorkomen. U beschermt uzelf en voorkomt onduidelijkheid achteraf. Bijvoorbeeld over onverwacht meerwerk, betalingsvoorwaarden en aansprakelijkheid. Soms biedt een branchevereniging algemene voorwaarden aan die u kunt gebruiken.
5. Voldoe aan de wettelijke eisen van uw onderneming
Administratie bijhouden
Wanneer u een klusbedrijf start bent u verplicht een administratie bij te houden, de financiële administratie en de werkadministratie.
Financiële administratie
De financiële administratie bestaat uit uw inkoop- en verkoopfacturen en bonnen. U kunt de financiële administratie zelf bijhouden, bijvoorbeeld in Excel. Of u kunt gebruikmaken van een online boekhoudsysteem. Let erop dat het boekhoudsysteem past bij u als vakman. U kunt de boekhouding ook uitbesteden aan een boekhouder.
Werkadministratie
Daarnaast moet u offertes opstellen, calculaties maken, werk registreren, factureren en bijvoorbeeld afspraken inplannen. Dit is de werkadministratie. Deze kunt u voeren in Excel of ook in een online systeem. Er bestaan specifieke pakketten voor de bouw. Dit is een administratie die u over het algemeen niet kunt uitbesteden en zelf moet bijhouden.
Belastingaangifte doen
U krijgt te maken met de Belastingdienst. Zo moet u omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting betalen.
Btw is de belasting die u betaalt over uw omzet. Die neemt u mee in de prijs die u met uw opdrachtgever afspreekt voor uw werk. Als u iets koopt voor uw bedrijf, betaalt u ook btw. Bijvoorbeeld als u gereedschap koopt of een werkplaats huurt. De btw van deze zakelijke kosten kunt u aftrekken.
Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kunt u bij uw aangifte gebruikmaken van aftrekposten en fiscale regelingen. U betaalt dan minder belasting. De Belastingdienst stelt eisen voor uw administratie en wat u op uw facturen zet.
Feiten en cijfers: hoeveel starters zijn er in de bouw?
De grafiek toont het aantal opgerichte bedrijven met één werkzame persoon in de bouwsector per kwartaal.