Zelfstandigenaftrek

Wat is de zelfstandigenaftrek?

Als zelfstandig ondernemer kunt u in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. U mag dan een vast bedrag van uw winst aftrekken. Zo betaalt u minder belasting. De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek

De voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek zijn:

Hoogte zelfstandigenaftrek

De Belastingdienst bepaalt ieder jaar hoe hoog het bedrag voor de zelfstandigenaftrek is. Het bedrag voor 2024 is €3.750. Bekijk de bedragen van de afgelopen jaren op de website van de Belastingdienst.

De zelfstandigenaftrek mag geen hoger bedrag zijn dan uw winst is vóór ondernemersaftrek. Dit geldt niet als u de startersaftrek mag gebruiken. In dat geval mag u het bedrag van de zelfstandigenaftrek gebruiken, ook als dat hoger is dan uw winst.

Heeft u op 1 januari de AOW-leeftijd? Dan mag u 50% van het bedrag voor de zelfstandigenaftrek aftrekken

Niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Bent u niet-starter en is het bedrag voor de zelfstandigenaftrek hoger dan uw winst? Dan is het bedrag dat u van de winst aftrekt gelijk aan uw winst. Het deel dat u niet kunt aftrekken heet de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst verrekent dat deel in de volgende 9 jaar.

Afbouw zelfstandigenaftrek

Sinds 2021 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs teruggebracht. Dat maakt de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner. Sinds 2023 wordt de zelfstandigenaftrek sneller afgebouwd, naar € 900 in 2027.

Hoe kunt u aanvragen?

U geeft de zelfstandigenaftrek aan in uw aangifte inkomstenbelasting.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?