Vaarbevoegdheidsbewijs en monsterboekje aanvragen

Elke zeevarende op een Nederlands schip moet een vaarbevoegdheidsbewijs en een monsterboekje hebben. Lees hier meer over.

Bent u zeevarende op een Nederlands schip? Dan moet u een geldig vaarbevoegdheidsbewijs en een monsterboekje hebben. Als u werkt op een tanker heeft u ook een bekwaamheidsbewijs voor het dienstdoen op tankers nodig.

Vaarbevoegdheidsbewijs

Elke zeevarende met een functie die in het bemanningsplan of bemanningscertificaat van het schip staat, moet een geldig vaarbevoegdheidsbewijs hebben. U kunt uw vaarbevoegdheidsbewijs aanvragen bij Kiwa Register. Om een vaarbevoegdheidsbewijs te krijgen, moet u de juiste opleiding en ervaring (diensttijd) hebben en lichamelijke geschikt zijn. Iedere functie heeft andere eisen.

Bent u een buitenlandse zeevarende op een Nederlands schip? En komt u uit een land buiten de Europese Unie of de EER-landen behoort? Dan moet u erkenning aanvragen voor uw vaarbevoegdheidsbewijs bij Kiwa Register.

Vaarbevoegdheidsbewijs verlengen

Het vaarbevoegdheidsbewijs voor een officier is 5 jaar geldig. Daarna moet u het vaarbevoegdheidsbewijs verlengen bij Kiwa Register. U moet hiervoor een bepaalde vaartijd hebben en herhalingstrainingen doen.

Monsterboekje en Monsterrol

Elke zeevarende moet een monsterboekje hebben. U kunt het monsterboekje digitaal aanvragen bij Kiwa Register. In het monsterboekje staan gegevens over werkervaring en opleidingen en is nodig om de bemanningsleden in het Centraal register bemanningsgegevens te registreren. Het monsterboekje is 10 jaar geldig.

Aan boord van een zeeschip moet een monsterrol (lijst van de bemanning) aanwezig zijn. Op de monsterrol staat onder meer de namen en functies, geboortedata en data van aan- en afmonstering van de bemanning. Als scheepsbeheerder moet u altijd weten welke personen aan boord zijn. Krijgt u een definitieve, opgemaakte monsterrol of een wijziging daarop van de kapitein? Dan moet u dit melden bij Kiwa Register.

Bekwaamheidsbewijs werken op tankers

Werkt u op een tanker? Dan heeft u naast een vaarbevoegdheidsbewijs en het monsterboekje, ook een bekwaamheidsbewijs voor het dienstdoen op tankers nodig. Welk bekwaamheidsbewijs u nodig heeft, hangt af van uw functie en het soort tanker.

  • Voor een basis bekwaamheidsbewijs heeft u een trainingscertificaat of 90 dagen vaartijd op een relevant tankerschip nodig.
  • Voor een gevorderden bekwaamheidsbewijs heeft u 3 maanden vaartijd in een officiersfunctie op een relevant tankerschip nodig.

U kunt het bekwaamheidsbewijs aanvragen bij Kiwa Register.

Om uw bekwaamheidsbewijs te verlengen bij Kiwa Register, moet u 90 dagen hebben gevaren op een relevant tankerschip binnen 5 jaar voor uw aanvraag.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?