Stappenplan starten als een muzikant

Droomt u van een leven als zelfstandig muzikant? Voordat u de studio induikt of optredens  gaat geven, is het belangrijk dat u uw zaken goed regelt. Lees in dit stappenplan met welke regels u te maken krijgt. En welke praktische zaken u niet mag vergeten.

1. Leg uw artiesten- of bandnaam vast als merk

Als u net met uw muziekcarrière begint, is het belangrijk om een unieke artiesten- of bandnaam te bedenken. Bijvoorbeeld omdat u uw privéleven gescheiden wilt houden. Leg uw artiesten- of bandnaam vervolgens vast bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Dit is niet verplicht, maar wel verstanding. U voorkomt zo problemen met bands of artiesten die onder dezelfde naam blijken te werken.

U kunt uw naam laten registreren vanaf € 244. Lees meer over merkbescherming op boip.int.

2. Kies een rechtsvorm en schrijf u in bij KVK

U moet zich inschrijven in het Handelsregister van KVK. Maar voordat u dat doet, moet een rechtsvorm kiezen voor uw bedrijf. De rechtsvorm bepaalt uw financiële (privé) aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen. En welke belastingen u moet betalen.

Veel zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak. Een eenmanszaak begint u snel en makkelijk. Andere veel voorkomende rechtsvormen zijn vennootschap onder firma (vof) en besloten vennootschap (bv).

3. Zet een administratie op

De wet verplicht u een administratie op te zetten en bij te houden. Zorg daarom dat u voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Uw administratie is de basis van uw belastingaangifte.

Om gebruik te kunnen maken van belastingvoordelen (ondernemersaftrek) moet u minimaal 1.225 uren in een jaar aan uw bedrijf besteden. Houd uw uren daarom bij in uw urenadministratie. U bent verplicht uw zakelijke administratie 7 jaar te bewaren.

Lees meer over uw administratie bijhouden.

4. Doe belastingaangifte

Over uw omzet uit uw inkomsten als muzikant moet u btw betalen. Meestal doet u ieder kwartaal btw-aangifte. Maar u kunt de Belastingdienst ook vragen of u per maand of jaar aangifte mag doen. Naast btw-aangifte doet u een keer per jaar aangifte voor de  inkomstenbelasting.

Lees meer over belastingaangifte doen.

Artiestenregeling

In een aantal gevallen kunt u ervoor kiezen om geen btw in rekening te brengen over uw inkomsten. Dit doet u via de artiestenregeling. U laat dan uw opdrachtgever de loonheffingen en premies betalen over uw inkomsten. U bent dan eigenlijk voor korte tijd in dienst. Hiervoor gelden voorwaarden. Let op dat u het loon dat u ontvangt via de artiestenregeling opgeeft in box 1 van uw belastingaangifte.

Kleinevergoedingsregeling (KVG)

In plaats van de artiestenregeling kunt u ook gebruikmaken van de Kleinevergoedingsregeling (KVG). Deze regeling gebruikt u wanneer u in plaats van gage een onkostenvergoeding in rekening brengt bij uw opdrachtgever. Het maximale bedrag dat u dan mag berekenen is € 163. U moet het gebruik van de KVG wel kunnen verantwoorden bij de Belastingdienst. Bewaar daarom de bonnetjes van uw onkosten (bijvoorbeeld benzinegeld en een nieuwe draaitafel).

5. Maak gebruik van aftrekposten en regelingen

Bij uw belastingaangiftes kunt u zakelijke kosten opgeven die u mag aftrekken. U betaalt dan minder belasting. Denk bijvoorbeeld aan deze kosten:

  • Aanschaf en ouderhoud van instrumenten en apparatuur
  • Huur apparatuur
  • Promotiekosten
  • Reiskosten
  • Huur oefenruimtes
  • Kantoorspullen
  • Verzekeringspremie
  • Uiterlijke verzorging

Kijk ook of u startersaftrek en zelfstandigenaftrek kunt krijgen. Onder voorwaarden mag u deze bedragen van uw winst aftrekken.

6. Bescherm uw auteursrecht

Auteursrecht op uw muziek heeft u automatisch, zodra u muziek maakt. Wel kan het gebeuren dat anderen beweren dat zij bijvoorbeeld het liedje of de melodie hebben bedacht. Dit kunt u voorkomen door uw werk te laten registreren. Bijvoorbeeld via een notaris. Of u laat uw muziekstuk vastleggen het I-DEPOT bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.

Buma/Stemra

U kunt de controle op het gebruik van uw auteursrechten laten overnemen door Buma/Stemra. Deze organisatie geeft dan toestemming als iemand uw muziek wil gebruiken. De financiële vergoeding hiervoor betaalt Buma/Stemra aan u door. U betaalt eenmalig inschrijfgeld en jaarlijks een contributie.

Lees meer over lid worden van Buma/Stemra.

7. Regel naburige rechten

U heeft recht op een financiële vergoeding als uw muziek wordt gespeeld op radio of tv, of als achtergrondmuziek in een openbare ruimte. De Wet op de naburige rechten regelt dit. Uw muziek is 50 jaar beschermd vanaf de eerste opname. Van elk liedje gaat 50% van de vergoeding naar de muzikant(en) en 50% naar de producent(en). De Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten (Sena) haalt die vergoedingen op en betaalt ze 1 keer per jaar aan u uit.

Meld u gratis aan op Sena.nl.

8. Regel uw verzekeringen en voorwaarden

Als zelfstandig muzikant moet u financiële tegenvallers zelf opvangen. Bijvoorbeeld wanneer u ziek wordt of een ongeluk krijgt. U kunt zich hiervoor verzekeren. Bijvoorbeeld met een:

Stel ook algemene voorwaarden op. Zo maakt u meteen duidelijk welke rechten en plichten u en uw opdrachtgevers over en weer hebben.

Verder kunt u zich verzekeren tegen ondernemersrisico’s. Bijvoorbeeld wanneer u brandschade heeft aan uw apparatuur. Of een schadeclaim ontvangt van een clubeigenaar.

Lees meer over bedrijfsverzekeringen regelen.

9. Maak gebruik van subsidies, fondsen en sponsoring

Onderzoek of u voor uw producties en projecten misschien geld in kunt zamelen.

Bijvoorbeeld met:

De meeste subsidieverstrekkers en fondsen hebben een eigen aanvraagformulier op hun website.

Bekijk uw mogelijkheden:

Loketten voor overheidssubsidies

Voor landelijke subsidieregelingen zijn er de volgende belangrijke loketten:

10. Internationaal gaan met uw muziek

Hoopt u internationaal door te breken met u muziek? Check uw opties voor subsidies. En houd rekening met belastingen en de douane:

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?