Droomt u van een bestaan als digital nomad? Vanuit het buitenland werken kan gevolgen hebben voor uw inschrijving bij KVK, de gemeente en de Belastingdienst. Lees in dit stappenplan wat er verandert en hoe u zich kunt voorbereiden.
Dit stappenplan gaat ervan uit dat u al ondernemer bent en staat ingeschreven in het Handelsregister van KVK. Staat u nog niet ingeschreven bij KVK? Lees hoe u zich inschrijft in het Handelsregister.
1. Check de gevolgen voor uw KVK-inschrijving
U gaat tijdelijk naar het buitenland om vanuit daar te werken. Of u wilt emigreren. Dit kan gevolgen hebben voor uw KVK-inschrijving. Het hangt af van uw persoonlijke situatie of u wel of niet ingeschreven blijft in het Handelsregister van KVK.
Werkt u nog in Nederland?
Reist u voor uw werk toch vaak naar Nederland? Dan hoeft u zich niet uit te schrijven bij KVK. Twijfelt u over de hoeveelheid tijd die in Nederland doorbrengt voor uw werk? Neem dan contact op met KVK.
Zijn er geen bedrijfsactiviteiten meer in Nederland?
U moet zich uitschrijven bij de KVK als u geen werk meer doet in Nederland. En u geen zakelijk adres meer heeft. U moet dit doen binnen 7 dagen voor de emigratiedatum. Ook als u wél Nederlandse opdrachtgevers heeft. U moet regelmatig in Nederland zijn voor uw werk om ingeschreven te blijven. KVK kan dit controleren. Bijvoorbeeld omdat uw post van KVK niet aankomt en wordt teruggestuurd. Of via de basisregisters van de gemeente of Belastingdienst.
Hoelang gaat u naar het buitenland?
Gaat u korter dan een half jaar werken in het buitenland? Dan kan het handiger zijn als u ingeschreven blijft bij KVK. Hier zijn voorwaarden aan verbonden:
- U moet goede redenen kunnen geven waarom u uw onderneming in Nederland wilt aanhouden. Omdat u bijvoorbeeld veel vaste klanten heeft in Nederland of als u toch nog werkzaamheden hier verricht.
- U moet een zakelijk adres hebben in Nederland. Dit mag niet enkel een postbus zijn.U mag uw bedrijf inschrijven op het adres van familie of vrienden. U heeft dan wel een toestemmingsverklaring nodig.
Lees meer over zzp’en vanuit het buitenland op KVK.nl. Omdat elke situatie anders is, adviseert KVK om altijd contact op te nemen met het KVK Adviesteam als u emigreert.
2. Controleer of u zich moet uitschrijven bij de gemeente
Woont u meer dan 8 maanden per jaar buiten Nederland? Dan moet u zich uitschrijven bij de gemeente. Dit geldt ook als deze maanden verspreidt over het jaar waren. De gemeente schrijft u uit de Basisregistratie Personen (BRP). De gemeente kan bij uitschrijving om een (tijdelijk) woonadres vragen. Uw gegevens komen automatisch in het RNI (Register Niet-Ingezetenen). In het RNI wordt uw buitenlandse woonadres bijgehouden. Zorg dat u uw adres wijzigt als dat verandert.
3. Regel uw belastingzaken
Emigratie
De Belastingdienst ontvangt automatisch bericht als u zich uitschrijft bij de gemeente en het Handelsregister van KVK. U moet dan fiscaal afrekenen met de Belastingdienst.
Woont u niet meer in Nederland, maar levert u vanuit een ander land goederen of diensten aan Nederlandse opdrachtgevers? Dan ziet de Belastingdienst u als een buitenlandse ondernemer voor de btw. U doet hier aangifte omzetbelasting en betaalt mogelijk ook btw in Nederland. Lees meer over de btw-regels in Nederland.
Tijdelijk naar het buitenland
Gaat u tijdelijk in het buitenland werken en blijft u met uw onderneming ingeschreven staan in het Handelsregister van KVK? Dan doet u in Nederland aangifte voor de inkomstenbelasting en aangifte voor btw. Dat geldt ook wanneer u voor een buitenlandse opdrachtgever werkt.
Controleer de btw-identificatienummers van uw klanten
Het is belangrijk om te weten of uw klant inderdaad ondernemer is. Als bij controle van uw administratie blijkt dat uw klant geen ondernemer is, krijgt u een naheffingsaanslag. U moet dan alsnog btw betalen over de goederen en diensten die u zonder btw heeft geleverd. Controleer het btw-identificatienummer (btw-id) van uw klant daarom via het VIES-systeem van de Europese Commissie. Hierin staan alle btw-id’s van alle EU-lidstaten. Dus ook die van uw Nederlandse klanten.
Voorkom dubbele belasting
Misschien moet u in 2 landen aangifte van inkomstenbelasting doen. Maar dat betekent niet dat u 2 keer belasting betaalt over dezelfde inkomsten. Daarvoor bestaan belastingverdragen. Hierin spreken landen met elkaar af welk land belasting heft over bepaalde inkomsten. Lees hoe u dubbele belasting voorkomt op Belastingdienst.nl.
4. Check lokale wet- en regelgeving
U krijgt te maken met lokale wet- en regelgeving. Bekijk het landenoverzicht op RVO.nl voor meer informatie over onder andere handelswetgeving, sectoren, marketing, betalingsverkeer en subsidies per land.
5. Regel uw verzekeringen
Wanneer u in het buitenland gaat werken, heeft dit gevolgen voor uw sociale verzekeringen. Zoals de AOW, arbeidsongeschiktheid, zorg en WW. Op UWV.nl leest u of u in het buitenland verzekerd bent voor de sociale zekerheid. Dit hangt af van het land waar u werkt:
Bekijk per verzekering wat u moet regelen:
6. Check of u een visum en werkvergunning nodig heeft
U heeft meestal een visum en werkvergunning nodig als u buiten de EU gaat werken. Voor informatie over het aanvragen van een visum en een werkvergunning kunt u terecht bij de ambassade of het consulaat in het land waar u naartoe wilt.
U heeft geen visum nodig als u binnen de EU gaat werken. Wel moet u een identiteitskaart of paspoort kunnen laten zien. Let op: een rijbewijs geldt in het buitenland niet altijd als geldig identificatiebewijs.