Regels voor werkende AOW’ers

Bereikt uw medewerker de AOW-leeftijd? Werknemers mogen na hun pensioenleeftijd doorwerken. U moet dan rekening houden met de arbeidsvoorwaarden voor AOW'ers.

Uw werknemer met AOW-leeftijd in dienst houden

Heeft uw werknemer die de AOW-leeftijd bereikt en wil de werknemer doorwerken? Dan zijn er deze situaties:

  • In het contract (arbeidsovereenkomst) of in de cao staat dat het contract stopt wanneer uw werknemer de AOW-leeftijd bereikt. U moet een nieuw contract afspreken om de werknemer in dienst te houden.
  • In de cao en in het contract staat dat uw werknemer mag doorwerken na de AOW-leeftijd. Het contract loopt door, er gelden speciale regels voor werkende AOW'ers.

Regels arbeidscontract AOW'er

Als uw werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt, mag u de werknemer maximaal 6 tijdelijke contracten aanbieden. De periode waarin u dit doet, duurt maximaal 4 jaar. Na meer dan 6 contracten of na 4 jaar wordt het tijdelijke contract automatisch een vast contract. U hoeft niet het aantal werkuren te verhogen of te verlagen als de werknemer daarom vraagt.

U moet de AOW'er minstens het minimumloon betalen. De opzegtermijn voor een werkende AOW’er is altijd 1 maand. 

Ziekte en re-integratie AOW'er

Als uw werknemer ziek wordt moet u:

  • het loon maximaal 6 weken doorbetalen
  • tijdens 6 weken proberen om uw werknemer weer te laten werken in het bedrijf (re-integreren)
  • maatregelen nemen waardoor de werknemer zoveel mogelijk het eigen werk of ander passend werk kan doen

U hoeft geen passend werk te zoeken bij een andere werkgever of een plan van aanpak voor re-integratie te maken.

Arbeidsovereenkomst met AOW'er stoppen?

Uw werknemer krijgt een wettelijk ouderdomspensioen (AOW) als de AOW-leeftijd is bereikt. Op dat moment kunt u het contract (de arbeidsovereenkomst) stoppen:

  • Staan er in het contract of cao afspraken over de einddatum? Dan kan het contract wettelijk op die datum eindigen. U hoeft het contract niet op te zeggen.
  • Staat er in het contract niets over de AOW-leeftijd? En u wilt het contract wel stoppen? Dan moet u het contract opzeggen. Daar heeft u UWV of de kantonrechter niet bij nodig. De opzegtermijn is 1 maand.

Als u de werknemer ontslaat wanneer hij de AOW-leeftijd bereikt, hoeft u geen ontslagvergoeding (transitievergoeding) te betalen.

U mag uw werknemer niet ontslaan als uw werknemer 65 jaar wordt. Ook al staat dat in de cao of arbeidsovereenkomst. Sinds 1 januari 2013 is de AOW-leeftijd hoger dan 65 jaar. Ontslaat u een werknemer onterecht op 65-jarige leeftijd met als reden de AOW? Dan kan de werknemer de rechter vragen zijn om het ontslag ongedaan te maken.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?