Rechtsvorm voor uw bedrijf

Als u een bedrijf start, moet u een rechtsvorm voor uw bedrijf kiezen. Lees hier meer.

Als u een bedrijf start, moet u een rechtsvorm voor uw bedrijf kiezen. Deze rechtsvorm bepaalt onder meer wat uw verplichtingen voor de belasting zijn. Ook bepaalt het wie aansprakelijk is voor schulden van uw bedrijf.

Kiezen voor een rechtsvorm

U moet de rechtsvorm voor uw bedrijf opgeven wanneer u zich inschrijft in het Handelsregister bij KVK. Er zijn:

  • rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid
  • rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid

Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid bent u met uw privévermogen aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Dit is bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid meestal niet het geval. Gebruik de keuzehulp om een rechtsvorm te kiezen voor uw bedrijf.

Europese rechtsvorm

Als u in meer EU-landen activiteiten heeft, kunt u voor een Europese rechtsvorm kiezen. Dat is een Europese coöperatieve vennootschap (Societas Cooperativa Europaea, SCE). U kunt deze rechtsvorm in alle EU-lidstaten oprichten. Bij een SCE kunt u de hoofdvestiging naar een ander land verplaatsen zonder de rechtsvorm te beëindigen en opnieuw op te richten.

Controle op betrouwbaarheid

Kiest u een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een bv of een nv)? Dan controleert Justis uw bedrijf, de bestuurders en andere betrokken personen steeds op betrouwbaarheid. Dit is om misbruik door bedrijven tegen te gaan, zoals fraude, witwassen en drugshandel.

Veranderingen in rechtsvorm melden

Zijn er veranderingen in de rechtsvorm of in het samenwerkingsverband van uw bedrijf? Deze veranderingen hebben fiscale en administratieve gevolgen. U moet deze melden bij de Belastingdienst en KVK. Het is mogelijk dat u bepaalde vergunningen opnieuw moet aanvragen bij uw gemeente. Dit geldt bijvoorbeeld voor de alcoholvergunning en exploitatievergunning.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?