Nummers voor de btw

U gebruikt 2 nummers voor de btw: het omzetbelastingnummer en het btw-identificatienummer. U ontvangt deze nummers van de Belastingdienst nadat u uw bedrijf heeft ingeschreven bij KVK.

Btw-identificatienummer: voor zakelijke contacten

Het btw-identificatienummer (btw-id) gebruikt u voor al uw contacten met klanten en leveranciers. U zet het btw-id bijvoorbeeld op uw briefpapier, facturen en website. Ook gebruikt u het als u zakendoet binnen de Europese Unie (EU).

Btw-id voor eenmanszaken (zzp’ers)

Voor eenmanszaken bestaat het btw-id uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. In die 9 cijfers is uw burgerservicenummer (BSN) niet verwerkt. Uw privacy is hierdoor beter beschermd. Een voorbeeld van een btw-id: NL000099998B57.

Btw-id voor overige rechtsvormen

Het btw-identificatienummer van andere rechtsvormen zoals vof's, cv's, maatschappen en bv’s bestaat uit hun Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN) met de landcode NL ervoor.

Omzetbelastingnummer: voor communicatie met de Belastingdienst

Het omzetbelastingnummer (ob-nummer) gebruikt u alleen voor uw contacten met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als u de Belastingdienst een brief schrijft. Of als u de BelastingTelefoon belt.

Ob-nummer voor eenmanszaken

Heeft u een eenmanszaak? Dan is in het omzetbelastingnummer uw burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Het is uw BSN met daarachter B01 (of hoger). Een voorbeeld van een omzetbelastingnummer: 111234567B01.

Ob-nummer voor overige rechtsvormen

Het ob-nummer van andere rechtsvormen zoals vof's, cv's, maatschappen en bv’s is precies hetzelfde als het RSIN. Er staat geen NL voor zoals bij het btw-id.

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer krijgen

Als u zich inschrijft bij KVK laat de Belastingdienst weten of u ondernemer bent voor de btw. Als dat zo is, dan ontvangt u het btw-id en ob-nummer automatisch. Soms kunt u zich niet inschrijven bij KVK. Kijk wat u kunt doen als inschrijven bij KVK niet mogelijk is.

Zakendoen binnen de EU

Als u producten of diensten afneemt of levert binnen de EU gebruikt u ook uw btw-id. Het systeem voor de uitwisseling van btw-informatie (VIES) herkent alleen dat nummer. Voor uw btw-aangiftes via het éénloketsysteem gebruikt u ook uw btw-id.

Ook geeft de Belastingdienst uw btw-id door aan belastingdiensten van andere EU-landen. Bijvoorbeeld als zij uw verzoek om teruggaaf behandelen.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?