Nederland heeft als doel om de elektriciteitsproductie in ons land uiterlijk 2035 CO-neutraal te maken. Kernenergie kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. In het hoofdlijnenakkoord zet het nieuwe kabinet in op de bouw van 4 kerncentrales en het verkennen van de kansen van Small Modular Reactors (SMR’s). Voor deze ambities is het cruciaal om internationaal samen te werken en aanvullende expertise naar Nederland te halen, onder andere op het gebied van nucleaire reactor- en splijtstofcyclustechnologie, materialen, de verwerking en opslag van radioactief afval, stralingsbescherming en veiligheid, de waardeketen en perceptie, communicatie en draagvlak.
Waarom Zuid-Korea?
Eén van de vooraanstaande landen op het gebied van kernenergie
Er produceren 26 reactoren ongeveer 1/3e van de elektriciteit in Zuid-Korea. Verder zijn er 2 reactoren in aanbouw. Ook exporteert Zuid-Korea zijn reactortechnologie. In 2023 bevestigde het Ministerie van Handel, Industrie en Energie (MOTIE) de ambitie om tegen 2030 10 kernreactoren te hebben geëxporteerd. Korea Hydro and Nuclear Power (KHNP) is één van de drie technologieleveranciers die in 2024 met een studie is gestart om de technische haalbaarheid van 2 kernreactoren op de voorkeurslocatie Borssele te onderzoeken.
Samenwerkingsovereenkomst tussen Nederland en Zuid-Korea
Om de samenwerking op het gebied van kernenergie te versterken en om kansen te creëren voor het bedrijfsleven en kennisinstellingen tekenden Dukgeun Ahn, minister van het Zuid-Koreaanse MOTIE, en Micky Adriaansens, toenmalig minister van Economische Zaken en Klimaat, in december 2023 een samenwerkingsovereenkomst. Eén van de afspraken is de oprichting van een gezamenlijke stuurgroep op overheidsniveau. De stuurgroep komt dit jaar voor het eerst in Zuid-Korea samen en valt samen met deze innovatiemissie die daarom deels wordt bijgewoond door de Directeur-Generaal Klimaat en Energie, Michel Heijdra.
Mocht deze innovatiemissie leiden tot Nederlands-Zuid-Koreaanse projecten op het gebied van nucleaire technologieën, dan is de subsidieregeling Eurostars een optie. Via deze regeling zijn middelen beschikbaar voor marktgeoriënteerd onderzoek en innovatie in internationale samenwerking.
Onderwerpen
Deze innovatiemissie laat Nederlandse spelers kennismaken met de sterke punten, beperkingen en uitdagingen van het Zuid-Koreaanse nucleaire ecosysteem. Nederlandse belanghebbenden kunnen mogelijkheden voor samenwerking verkennen en hun netwerk in Zuid-Korea opbouwen en versterken. In deze innovatiemissie staan de volgende onderwerpen centraal:
- nucleaire reactor- en splijtstoftechnologieën, inclusief SMR’s;
- human capital en waardeketenopbouw;
- stralingsbescherming;
- nucleaire brandstoffen;
- verwerking en opslag van radioactieve afval;
- medische isotopen.
Voor wie?
De missie richt zich onder meer op onderzoekers, business developers en managers van bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met onderzoek en innovatie op het gebied van nucleaire technologieën.
Conceptprogramma
Het missieprogramma is in ontwikkeling. We brengen (onder voorbehoud) bezoeken aan:
- een kerncentrale, zoals Saeul in Ulsan;
- vertegenwoordigers van de maakindustrie, zoals KHNP en Hyundai E&C;
- kennisinstellingen, zoals het Korea Atomic Energy Research Institute (KAERI) en de Seoul National University;
- een bedrijf dat afval beheert en verwerkt, zoals KORAD;
- de Nuclear Business Forum 2024 in Gyeongju.
We proberen om met aanvullende suggesties rekening te houden. Als u specifieke bedrijven of onderzoeksinstituten wilt bezoeken, dan kunt u dit in het aanmeldformulier aangeven.
Kosten
De kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 per persoon exclusief btw. Hierbij is inbegrepen:
- deelname aan het collectief programma;
- lokale transfers per bus en trein van en naar programmaonderdelen;
- lunch en diners die in het definitieve programma zijn vermeld.
Deelname is exclusief:
- reis- en verblijfskosten;
- binnenlandse vluchten (als dat van toepassing is);
- alle individuele kosten.
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het online aanmeldformulier. Meld u uiterlijk 16 september 2024 aan. Na uw aanmelding kijken wij hoe goed uw expertise aansluit op de missie. Na sluiting van de aanmeldperiode, ontvangt u een definitieve bevestiging van uw deelname.
Meer weten?
Heeft u vragen over deze innovatiemissie? Neem voor inhoudelijke vragen dan contact op met Achim Eberspächer via achim.eberspaecher@rvo.nl. Organisatorische vragen e-mailt u naar innovatiemissies@rvo.nl.