Incassodienstverlener moet zich registreren

Ingangsdatum: 1 april 2024

Incassobureaus moeten zich volgens de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) registreren. Lees meer

Wat verandert er?

Bent u incassodienstverlener? U moet zich registeren bij screeningsautoriteit Justis. Alleen als u geregistreerd bent, mag u buitengerechtelijke incassodiensten aanbieden en uitvoeren. Dat zegt de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki). Justis onderzoekt of incassodienstverleners aan de eisen voldoen en in het incassoregister mogen staan. Incassodienstverleners die al werkzaam zijn voordat de wet ingaat, moeten uiterlijk 1 jaar nadat de wet is ingegaan in het register staan.

Let op: Per 1 oktober 2024 wordt met deze wet ook de stapeling van incassokosten (cumulatie) bij terugkerende vorderingen beperkt. Dit betekent dat de incassokosten dan nog maximaal € 140 per 6 maanden mogen zijn als de maandelijkse vordering of het termijnbedrag lager is dan € 266,67. 

Kwaliteitseisen en toezicht

Voert u buitengerechtelijke incassodiensten uit? Dan gelden voor u regels die ervoor zorgen dat uw diensten van goede kwaliteit zijn. De wet stelt eisen aan onder meer vakkennis, duidelijkheid van de vordering, omgangseisen, informatievoorziening, administratie en de manier waarop u als incassodienstverlener uw klanten behandelt.

De Inspectie Justitie en Veiligheid is verantwoordelijk voor het toezicht op incassodienstverleners en controleert of zij zich aan de regels houden. Als de wet ingaat, is het toezicht er eerst op gericht om dienstverleners te informeren en te ondersteunen. Als u in het register staat, betaalt u de kosten van het toezicht zelf. 

Voor wie?

  • Buitengerechtelijke incassodienstverleners die namens andere organisaties of personen schulden innen bij consumenten die in Nederland wonen (of nadat een vordering aan hen is doorverkocht).
  • Buitengerechtelijke incassodienstverleners die deze diensten verrichten naast andere werkzaamheden.

Deurwaarders en advocaten hebben geen registratieplicht, omdat zij met hun beroep al in een register staan. Hun incassodiensten moeten wel aan de kwaliteitseisen voldoen.

Wanneer?

De Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) gaat in op 1 april 2024. Vanaf die datum kunnen incassodienstverleners zich laten registreren bij Justis. De bestaande incassodienstverlener heeft een jaar de tijd om zich te registreren. De incassodienstverlener die na 1 april start moet zich direct inschrijven. De kwaliteitseisen van de wet zijn direct van kracht op 1 april.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?