Land- en tuinbouw in Senegal
In Senegal zijn land- en tuinbouw belangrijk. 60% van de bevolking werkt in de landbouw. Ook gebruikt het West-Afrikaanse land wel 20% van de grond voor landbouw.
De meeste landbouwgrond heeft last van de gevolgen van klimaatverandering. Zo geven erosie en verlies aan biodiversiteit problemen. Ook heeft de landbouw last van droogte en onvoorspelbare regenseizoenen.
Niayes-regio
De regio Niayes is de grootste productieregio van Senegal. De overheid is van plan de landbouw in die regio te verduurzamen en klimaatbestendiger te maken. Zo wil zij de voedselveiligheid en -zekerheid daar verbeteren. En meer banen creëren. De Senegalese overheid staat hierbij open voor Nederlandse hulp.
De Nederlandse overheid wil met Senegal samenwerken om meer handel en investeringen in Niayes te krijgen. Ook wil zij de landbouwsector van Niayes verbeteren. Dit gebeurt vanuit een zogenaamde combitrack, onder de naam combitrack HortiCôte Senegal.
Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers om samen te werken met de Nederlandse overheid en Senegalese partners. Ontdek meer over deze kansen in de Niayes-regio en de combitrack HortiCôte Senegal.
Marktkansen
Het is voor Senegal een must om de erosie en waterschaarste op te lossen. Ook moet de kwaliteit van land- en tuinbouwproducten en de efficiëntie in beide sectoren omhoog. Het land gaat daarom de land- en tuinbouw moderniseren en verduurzamen.
Er zijn marktkansen in Senegal voor Nederlandse ondernemers die kennis hebben van verduurzamen of die hiervoor technologie en producten bieden.
Voor wie?
Deelname aan deze missie staat open voor Nederlandse start-ups en scale-ups, het mkb, overheden en kennisinstellingen die actief zijn in de open of bedekte tuinbouw. Vooral organisaties met duurzame (digitale) oplossingen voor onder meer:
- zaden
- opslag
- logistiek
- watermanagement
- agro-ecologie
Deze missie is voor organisaties die in Senegal zaken willen gaan doen, of die bestaande contacten in Senegal willen verbeteren.
Bent u een ondernemende vrouw met internationale ambities? De overheid zet zich in voor meer diversiteit en moedigt daarom ook specifiek vrouwelijke ondernemers aan om internationaal te ondernemen. Dat doet zij via de campagne Groei over Grenzen. Bedrijven die internationaal zakendoen zijn namelijk productiever, innovatiever en succesvoller. Door mee te gaan met deze missie breidt u uw netwerk uit en vergroot u uw internationale kansen.
Waarom deelnemen?
Meedoen aan deze handelsmissie biedt u in korte tijd veel voordelen:
- U spreekt met belangrijke spelers van de Senegalese land- en tuinbouw.
- U ontmoet mogelijke zakenpartners.
- U krijgt een beter beeld van uw marktkansen in Senegal.
- U kunt kennis uitwisselen.
- U vergroot uw naamsbekendheid in Senegal.
Conceptprogramma
Hieronder vindt u het conceptprogramma. Het is mogelijk dat wij dit programma nog veranderen.
Conceptprogramma
Monday, 27 May
- Vlucht van Amsterdam naar Dakar. Voorkeur vluchtschema geven wij zo snel mogelijk door.
Tuesday, 28 May
- Officiële opening van deze missie op de ambassade.
- Seminar Horticulture Senegal met sprekers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en met Nederlandse ondernemers die al actief zijn in Senegal.
- middag Bezoek aan belangrijke Senegalese organisaties in de land- en tuinbouw.
Wednesday, 29 May
- ochtendBezoek aan Nederlands project in open en bedekte teelt.
- middagB2b-matchmaking.
- Netwerkreceptie op de residentie.
Thursday, 30 May
- ochtendBezoek aan Nederlands project op het gebied van zaden en open teelt.
- middag Bezoek aan project van Nederlandse investeerders.
- Afsluitend diner.
- Vlucht van Dakar terug naar Amsterdam.
Deelname en kosten
Deelnemen kost € 500 exclusief btw (maximaal 2 personen). Bij meer dan 2 personen per organisatie betaalt u € 250 exclusief btw per extra persoon.
De kosten zijn inclusief deelname aan gezamenlijke programmaonderdelen, lokale ondersteuning door de organisatie en het gezamenlijke, lokale busvervoer naar verschillende locaties.
Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening.
De voertaal van de missie is vooral Engels. In Senegal is de voertaal Frans. Wij regelen daarom een tolk bij het gezamenlijke programma. Als u een tolk wilt bij matchmaking, dan zijn die kosten voor uw eigen rekening.
Aanmelding
Meld u aan voor deze handelsmissie tuinbouw naar Senegal. Dit kan tot uiterlijk 19 april. Iedere persoon moet zich apart aanmelden.
Aanmelding en de ontvangstbevestiging betekent niet dat u automatisch kunt deelnemen aan de missie. U krijgt een definitieve bevestiging van uw deelname na sluiting van de aanmeldperiode.
Organisatie
RVO organiseert deze handelsmissie samen met de Nederlandse ambassade in Dakar.
Meer weten?
Heeft u vragen over deze missie? Neem dan contact op met:
Hanneke Bogaerts, Project Manager bij RVOE: hanneke.bogaerts@rvo.nl
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) – inclusief mensenrechten – belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om te kunnen deelnemen aan deze missie.