EU-verklaring aanvragen

Bent u ondernemer in Nederland en wilt u uw bedrijf vestigen in een ander EU-land? Of gaat u daar opdrachten doen? Dan heeft u soms een vergunning nodig. Om die aan te vragen, moet u misschien (buitenlandse) diploma's hebben. Met een EU-verklaring hoeft dat niet. Lees hoe u een EU-verklaring aanvraagt bij KVK.

Wat is een EU-verklaring?

In de richtlijn 2013/55/EU is het vrije verkeer van werknemers en diensten binnen de EU-landen vastgelegd. U mag hierdoor een bedrijf beginnen en werken in een ander EU-land. Er kunnen per land wel bepaalde eisen gelden voor vergunningen en diploma’s. De eisen voor diploma’s zijn vaak anders dan in Nederland. Met een EU-verklaring hoeft u niet aan die eisen te voldoen. De EU-verklaring vervangt dan het diploma.

Werknemers of ondernemers uit een ander EU-land hebben in Nederland geen EU-verklaring nodig. Die mogen hier bijvoorbeeld werken en ondernemen zonder werkvergunning.

Check welke diploma’s u nodig heeft

Controleer welke (diploma)eisen er gelden voor uw beroep in een EU-land. Dat leest u op de website van de EU via de ‘Regulated Professions Database’. In deze database kunt u zoeken op beroep en land.

EU-verklaring aanvragen

U vraagt de EU-verklaring aan bij KVK per e-mail. Bij de beoordeling van een aanvraag kijkt KVK naar:

  • de werkzaamheden die u gaat doen
  • uw afgeronde opleidingen
  • uw werkervaring
  • het land van bestemming

De aanvraag kost € 93,80. Aanvragen kan via het e-mailadres eu-verklaringen@kvk.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling EU-verklaringen van KVK. 

Ervaringsverklaring aanvragen

Komt u niet in aanmerking voor een EU-verklaring omdat u een vrij beroep (niet gereglementeerd beroep) heeft? Dan kan een EU-land soms om een verklaring van uw werkervaring vragen. Ook die vraagt u via e-mail aan bij KVK. De aanvraag kost € 93,80. 

Check de lokale wetten en regels voor bedrijfsvestiging

In alle lidstaten van de Europese Economische Ruimte (EER: alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) mag u een bedrijf of dochteronderneming oprichten. De voorwaarden verschillen per land. Alle EU-landen hebben een Point of Single Contact website. Dit is een online contactpunt van de overheid voor ondernemers. U leest er bijvoorbeeld informatie over vergunningen en u kunt er veel online regelen.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?