Deze missie is voor een deel in het bijzijn van een of meer bewindspersonen.
Ook is er in het programma van de missie voor een aantal bedrijven een korte ontmoeting voorzien met Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Maxima, die in diezelfde periode een bezoek brengen aan New York State.
Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, sluit aan bij een paar onderdelen van het missieprogramma. Marc Hendrikse, boegbeeld van de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM), is zakelijk missieleider.
Voor wie?
Deze missie is interessant voor in Nederland gevestigde start-ups, scale-ups, het mkb, multinationals en kennisinstellingen die actief zijn in:
- apparatuur om halfgeleiders te produceren;
- geïntegreerde fotonica;
- chipontwerp (met speciale aandacht voor toepassingen van kunstmatige intelligentie);
- geavanceerde verpakkingen.
Diversiteit binnen een missiedelegatie is belangrijk om in de Verenigde Staten en Canada resultaten te boeken. Wij stellen daarom graag een delegatie samen met deelnemers die verschillen in gender, afkomst en leeftijd. En die voor verschillende typen bedrijven en kennisinstellingen werken. Dit alles kan meewegen bij de selectie van deelnemers.
Bent u een ondernemende vrouw met internationale ambities? De overheid zet zich in voor meer diversiteit en moedigt daarom ook specifiek vrouwelijke ondernemers aan om internationaal te ondernemen. Dat doet zij via de campagne Groei over Grenzen. Bedrijven die internationaal zakendoen zijn namelijk productiever, innovatiever en succesvoller. Door mee te gaan met deze missie breidt u uw netwerk uit en vergroot u uw internationale kansen.
Waarom deelnemen?
Tijdens deze missie onderzoeken wij de mogelijkheden voor meer samenwerking op het gebied van handel, investeringen en innovatie. Ook krijgt u tijd om te netwerken.
- De staten New York en Connecticut zijn belangrijke partijen bij onderzoek, ontwerp en fabricage van halfgeleiders. Zij hebben veel geïnvesteerd in hun innovatieve ecosysteem.
- De Canadese staat Ontario grenst aan deze staten. Ontario is wereldwijd een voorbeeld in onderzoek naar halfgeleiders en fotonica. In de Canadese stad Toronto groeit de start-up-industrie hard.
Door aan deze missie deel te nemen kunt u in korte tijd:
- inzicht krijgen in het lokale ecosysteem;
- uw marktkansen en mogelijkheden voor samenwerking onderzoeken;
- nieuwe zakenpartners ontmoeten en/of bestaande contacten verbeteren;
- uw netwerk groter maken en kennis uitwisselen;
- in contact komen met Amerikaanse en Canadese overheden;
- uw naamsbekendheid groter maken en uzelf laten zien als belangrijke speler.
Ook kunt u bijvoorbeeld contracten, een intentieverklaring of 'Memorandum of Understanding' ondertekenen in het bijzijn van een bewindspersoon. Dat geeft extra zichtbaarheid aan uw investering of project.
Marktkansen voor halfgeleiderindustrie en fotonica
Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen kunnen meer samenwerken met partijen in Wilton, Albany, Rochester en de Canadese regio Toronto. Er zijn vooral kansen bij de ontwikkeling van halfgeleiders en fotonica.
Tijdens de missie onderzoeken wij mogelijkheden voor samenwerking in deze regio's. Wij moedigen ook Canadese en Amerikaanse bedrijven aan om in Nederland te ondernemen.
Meer redenen om zaken te doen in de Verenigde Staten en Canada
- De VS heeft de eerste chipsubsidies onder de CHIPS and Science Act bekendgemaakt. Dat zijn subsidies om productiefaciliteiten van halfgeleiders te moderniseren, uit te breiden of te bouwen. Zo is een subsidie van $ 1,5 miljard gegeven aan GlobalFoundries (gevestigd in New York). Deze subsidies zorgen voor marktkansen en samenwerkingsmogelijkheden, ook met buitenlandse bedrijven en kennisinstellingen.
- New York State, Connecticut en Ontario stemmen de vraag naar Research & Development in halfgeleiders af op ecologische duurzaamheid. Zo biedt New York $ 10 miljard voor verduurzaming van de halfgeleiderproductie, en van de hele toeleveringsketen. Op het missieprogramma staat een seminar over duurzame productie en toepassingen van halfgeleiders. U onderzoekt daar uw kansen en leert van praktijkverhalen.
- Nederlandse bedrijven bieden deskundigheid en ervaring op belangrijke onderdelen binnen de toeleveringsketen van halfgeleiders. Amerikaanse producenten zoeken partners om zich verder te ontwikkelen en voor schaalvergroting. Bijvoorbeeld op terreinen als 'new tooling and machineries' en talentontwikkeling.
- In de regio Toronto is veel expertise en er zijn veel bedrijven in halfgeleider en hardware engineering. Ook zijn er verschillende producenten. Toronto heeft in Canada de grootste concentratie aan halfgeleiderbedrijven. Daarom is de regio geschikt voor partnerschappen en samenwerking met Nederlandse bedrijven.
Conceptprogramma
Deze economische missie vindt plaats van zondag 9 tot en met vrijdag 14 juni 2024. Wij bezoeken eerst Connecticut, dan New York State en als laatste Ontario in Canada.
Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:
- Kick-off
- Informatieve seminars en briefings door experts
- Bezoeken aan belangrijke bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen
- Netwerkevenementen
- Handelsreceptie
- Ondertekenen van overeenkomsten en intentieverklaringen
- Debriefing
Hieronder vindt u het conceptprogramma. Wij maken later het uitgebreide programma bekend.
Conceptprogramma
Sunday, 9 June
- Nederland en New Haven
- Vlucht van Amsterdam naar New York (u krijgt een vluchtadvies maar reist op eigen gelegenheid)
- Transfer van luchthaven naar New Haven
- Informeel welkom in hotel
- Hotelovernachting in New Haven
Monday, 10 June
- New Haven
- Officiële opening / kick-off van deze missie
- Het halfgeleider-ecosysteem in Connecticut
- Netwerksessie met bedrijven en kennisinstituten (uit onder meer optica, geïntegreerd fotonicaonderzoek en precisieproductie)
- Bezoek aan ASML
- Hotelovernachting in New Haven
Tuesday, 11 June
- New Haven en Albany
- Bezoek aan IBM Research
- Bezoek aan Albany NanoTech Complex
- Het halfgeleider-ecosysteem in New York State
- Netwerksessie
- Transfer naar Albany en hotelovernachting in Albany
Wednesday, 12 June
- Albany en Rochester
- Bezoek aan GlobalFoundries
- Seminar
- Handelsreceptie
- Transfer naar Rochester en hotelovernachting in Rochester
Thursday, 13 June
- Rochester en Toronto
- Bezoek aan AIM Photonics Testing and Advanced Packaging Facility
- Transfer van Rochester naar Toronto (Canada)
- Het halfgeleider-ecosysteem in Canada
- Netwerksessie
- Bezoek aan VentureLab
- Hotelovernachting in Toronto
Friday, 14 June
- Toronto en Nederland
- Bedrijfsbezoek
- Netwerksessie
- Debriefing
- Vlucht van Toronto naar Amsterdam*
* Deze missie naar de VS en Canada eindigt op vrijdag 14 juni in Toronto. In diezelfde stad vindt de technologiebeurs Collision plaats van maandag 17 tot en met donderdag 20 juni. U kunt ervoor kiezen om ook aan deze technologiebeurs mee te doen. Zo presenteert u zich op één van Noord-Amerika's grootste hightechevenementen. Interesse?
Sluit u aan bij de Nederlandse delegatie naar Collision
Let op: deelname en aanmelding voor Collision staat helemaal los van de missie over de halfgeleiderindustrie en fotonica.
Deelname en kosten
Deelnemen kost € 950 per organisatie.
Door de beperkte capaciteit kan aan deze missie maar 1 persoon per organisatie deelnemen.
Inbegrepen zijn: deelname aan collectieve programmaonderdelen, lokale ondersteuning door de organisatie en lokaal busvervoer (gekoppeld aan het missieprogramma).
Reis- en verblijfkosten en persoonlijke transfers zijn voor eigen rekening en risico. Na uw deelnamebevestiging ontvangt u suggesties voor uw reis en verblijf.
Aanmelden
Ga mee met deze economische missie halfgeleiderindustrie en fotonica naar Connecticut, New York State en Ontario.
U kunt zich aanmelden tot uiterlijk 21 april 2024.
Deelname aan deze missie staat uitsluitend open voor Nederlandse organisaties die passen binnen de hierboven genoemde opzet en inhoudelijke focus van deze economische missie. Aanmelding en de automatische ontvangstbevestiging betekenen daarom niet dat u automatisch bent toegelaten tot de economische missie.
Voor deze missie is een beperkt aantal plekken (25 tot 30) beschikbaar. Als er teveel inschrijvingen zijn, vindt er een selectie plaats. Daarbij houden wij rekening met de genoemde terreinen binnen de halfgeleiderindustrie, en met uw aantoonbare marktkansen voor zakendoen met de VS en Canada. U dient een aanvulling te zijn op het halfgeleider-ecosysteem. Ook moet u als deelnemer bijdragen aan de diversiteit van de missiedelegatie, omdat diversiteit belangrijk is voor zakendoen in de VS en Canada.
U ontvangt een definitieve bevestiging van deelname na sluiting van de aanmeldperiode.
Meer weten?
Heeft u vragen over deze missie? Neem dan contact op met:
Margriet Veenstra, projectmanager Missies bij RVOE: margriet.veenstra@rvo.nl
Marianne van Male, projectmanager Missies bij RVOE: marianne.vanmale@rvo.nl
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) – inclusief mensenrechten – belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om te kunnen deelnemen aan deze missie.