Diversiteit en inclusie (D&I) op werk

Diversiteit op de werkvloer is goed voor uw werknemers. En daarmee voor uw bedrijf. Werknemers zijn creatiever, productiever en hebben meer werkplezier. Dat blijkt uit onderzoek. Lees wat u kunt doen om uw bedrijf diverser te maken. En welke subsidies er zijn om inclusiever te ondernemen.

Wat is diversiteit en inclusie (D&I)?

Diversiteit gaat om de verschillen tussen mensen. Zoals geslacht, leeftijd, taal, huidskleur, arbeidsbeperking, seksuele geaardheid, religie en culturele achtergrond.

Inclusie gaat over het omgaan met deze verschillen. Als u inclusief onderneemt dan betekent dat, dat iedereen mee kan doen. Ondanks de verschillen.

Voordelen van diversiteit op de werkvloer

Een divers en inclusief team is vaak productiever door de verschillende vaardigheden en ervaringen.Lees meer over de voordelen en betekenis van diversiteit en inclusie op KVK.nl.

Wetten rondom diversiteit en inclusie (D&I)

U moet uw werknemers hetzelfde behandelen. Zo mag u ze niet discrimineren en u moet uw medewerkers op dezelfde manier belonen. Ook mag u mensen niet afschrikken om op een vacature te reageren. Zorg voor een gelijke behandeling tijdens de sollicitatie.

Om diversiteit en inclusie op de werkvloer aan te moedigen, zijn er een aantal wetten:

 

Loonkosten verlagen met subsidies en tegemoetkomingen

Voor bepaalde werknemers kunt u subsidies en tegemoetkomingen ontvangen. Zo verlaagt u de loonkosten. Als u iemand met een uitkering aanneemt die onder de banenafspraak valt, kunt u bijvoorbeeld loonkostenvoordeel (LKV) aanvragen. Zoals voor oudere werknemers of werknemers met een arbeidsbeperking.

Voor werknemers die onder de Participatiewet vallen, kunt u bovendien loonkostensubsidie aanvragen via uw gemeente. Of vraag loondispensatie aan bij UWV voor werknemers met een Wajong-uitkering, wanneer zij minder presteren dan andere werknemers.

Lees meer over subsidies en tegemoetkomingen voor loonkosten.

Arboregels voor specifieke werknemers

U bent verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving. Om ervoor te zorgen dat alle werknemers hun werk kunnen doen, zijn er voor sommige werknemers speciale regels bepaald in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Houd bijvoorbeeld rekening met wat een oudere werknemer aankan. Of pas de werkplek aan voor een werknemer met een beperking.

Bekijk de arboregels voor specifieke werknemers.

Bied een proefplaatsing aan

U kunt een onbetaalde proefplaatsing aanbieden aan iemand die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is. De kandidaat houdt dan zijn uitkering, maar gaat bij uw bedrijf aan het werk. Bent u tevreden over de proefplaatsing? Dan kunt u de kandidaat zonder verdere proeftijd in dienst nemen.

Voorwaarde is dat u de bedoeling heeft om de werknemer daarna een dienstverband aan te bieden van minimaal 6 maanden. UWV moet toestemming geven voor een proefplaatsing.

Lees meer over de voorwaarden voor een proefplaatsing.

Inzicht in de culturele diversiteit in uw bedrijf

De overheid moedigt culturele diversiteit op de werkvloer aan. Wilt u meer weten over de culturele diversiteit binnen uw bedrijf? Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de Barometer Culturele Diversiteit ontwikkeld om dit te meten. En om de culturele diversiteit te vergelijken met landelijke of regionale cijfers.

De barometer is alleen voor bedrijven met meer dan 250 werknemers. Dit is om de privacy van werknemers te beschermen. Lees meer over de Barometer Culturele Diversiteit.

Verschillende brancheorganisaties hebben ook codes opgesteld om de diversiteit en inclusie binnen bedrijven te verbeteren. En inzichtelijk te maken. Check of uw branche ook een code diversiteit en inclusie heeft.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?