Diensten afnemen uit een land buiten de EU

U neemt een dienst af uit een land buiten de Europese Unie (EU). Vaak moet u de btw over deze dienst opgeven in uw btw-aangifte. Als iemand de dienst voor u in Nederland uitvoert, checkt u of die persoon bij u in loondienst komt.

Vaak geeft u de btw aan

De persoon die de dienst uitvoert (dienstverlener) verlegt meestal de btw naar u. U krijgt dan een factuur zonder btw, waarop staat dat de btw naar u is verlegd. U berekent de btw zelf en geeft deze op in uw btw-aangifte. Er zijn uitzonderingen. Check met het btw-hulpmiddel voor diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst wie de btw moet aangeven: u of de dienstverlener.

Heeft u recht op btw-aftrek? Dan mag u de btw die u betaalt bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. U betaalt dan uiteindelijk niets.

Als de dienstverlener de btw niet naar u mag verleggen, betaalt u de buitenlandse btw. Informeer bij de buitenlandse belastingdienst of u de btw kunt terugvragen.

Check: wel of geen loondienst

Wilt u iemand de dienst voor u laten uitvoeren? Onderzoek dan of u hiervoor iemand in loondienst wilt nemen of een zzp'er wilt inhuren. Deze moet dan vaak een verblijfsvergunning hebben. Met een modelovereenkomst voorkomt u dat u achteraf loonheffingen moet betalen.

Check ook of u een werkvergunning voor uw medewerker of zzp’er moet aanvragen.

Als u een artiest inhuurt als zzp'er, moet u misschien de artiestenregeling gebruiken. U moet dan loonbelasting inhouden en betalen, maar geen premies volksverzekering.

Zorgdiensten afnemen

Neemt u zorgdiensten af uit het buitenland? Deze zorgverleners moeten aan de Nederlandse kwaliteitseisen voldoen. Zij moeten bijvoorbeeld geldige diploma's hebben en zich registreren in het BIG-register.

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland aan diensten?

De grafiek toont de importwaarde van diensten uit niet-EU-landen per kwartaal.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?