Databemiddelingsdienst moet neutraal zijn en zich registreren (DGA)

Ingangsdatum: 24 september 2023

Heeft u een databemiddelingsdienst? U moet zich volgens de DGA registreren en uw diensten moeten neutraal zijn. Lees meer.

Wat is er veranderd?

Heeft u een databemiddelingsdienst? De Datagovernanceverordening (DGA) bepaalt dat u zich moet registreren bij de toezichthouder voordat u uw diensten mag aanbieden. Uw diensten moeten ook neutraal zijn.

Als databemiddelingsdienst biedt u diensten aan die datahouders en datagebruikers met elkaar in contact brengen met als doel data te delen. Het gaat niet enkel om diensten die alleen de technologie aanbieden om data te delen. Ook diensten als matchmaking, zoals bijvoorbeeld een datamarktplaats, vallen onder de DGA.

Registreren bij de ACM

U moet zich als databemiddelingsdienst registreren bij de toezichthouder de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Nadat u geregistreerd bent, mag u uw diensten in de hele EU aanbieden. U kunt het label ‘in de Unie erkende aanbieder van databemiddelingsdiensten’ krijgen van de toezichthouder. Omdat de ACM nog niet formeel toezichthouder is, kunt u op dit moment nog niet registreren. U kunt bij ACM een pre-notificatie indienen van registratie en de aanvraag van het EU-label. U hoort dan wanneer u kunt registreren en een EU-label kunt aanvragen.

Neutrale databemiddelingsdienst

Uw databemiddelingsdienst moet neutraal zijn:

  • De data die u ontvangt, mag niet voor iets anders gebruikt worden dan het delen met de datagebruiker op verzoek van de datahouder.
  • U mag geen andere (data)diensten aanbieden.
  • U moet natuurlijke personen helpen bij het uitoefenen van hun privacy-rechten uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Wat is de DGA?

De Datagovernanceverordening (DGA), is een Europese verordening met regels voor overheden, bedrijven en organisaties. Het doel van de DGA is zorgen voor meer vertrouwen in het delen van data.

Voor wie?

  • Databemiddelingsdiensten die een commerciële relatie bemiddelen tussen datahouders en datagebruikers met als doel data te delen.
  • Databemiddelingsdienstverleners die vóór 23 juni 2022 actief waren moeten uiterlijk op 24 september 2025 aan de verplichtingen van de DGA voldoen. Voor databemiddelingsdienstverleners die na 23 juni 2022 actief zijn geworden, geldt dit per 24 september 2023.

Wanneer?

De DGA is ingegaan op 24 september 2023.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?