Cosmetische ingrepen uitvoeren

Cosmetische ingrepen, zoals botox en fillers, mag u alleen uitvoeren als u bevoegd en bekwaam bent. Bekijk hier de regels.

Wilt u cosmetische behandelingen uitvoeren, zoals het injecteren van botox en fillers? Dan moet u hiervoor bevoegd en bekwaam zijn. U moet zich houden aan de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG).

Wat is een cosmetische behandeling?

Een cosmetische behandeling (ook wel plastische chirurgie, medisch cosmetische behandeling, esthetische chirurgie of cosmetische chirurgie) is een operatie (chirurgie) of een ingreep om iemand er mooier uit te laten zien.

Voorbeelden van cosmetische chirurgie zijn:

  • ooglidcorrectie
  • borstvergroting
  • liposuctie

Voorbeelden van een cosmetische ingreep zijn:

  • injecteren van fillers (rimpelvullers)
  • injecteren van botox (spierverslappers)

Wie mag cosmetische ingrepen doen?

Als u bij een cosmetische behandeling een voorbehouden handeling doet, moet u bevoegd én bekwaam zijn. En uw patiënt moet minimaal 18 jaar zijn.

Bevoegdheid

Alleen als u arts bent, mag u voor een cosmetische ingreep in een lichaam snijden of injecteren (dit zijn voorbehouden handelingen). U moet in het BIG-register staan. Dat betekent dat u voldoet aan de juiste diploma- en beroepseisen. Patiënten kunnen u opzoeken in het BIG-register.

Bekwaamheid

Om cosmetisch behandelingen uit te voeren moet u naast bevoegd ook bekwaam zijn. U moet de juiste opleiding en ervaring hebben in cosmetische behandelingen.

Wie mag geen cosmetische ingrepen doen?

Als u niet bevoegd en bekwaam bent, mag u geen cosmetische ingrepen doen waarbij u gaat snijden of injecteren. Bijvoorbeeld:

  • Bent u schoonheidsspecialist? Dan valt u niet onder de beroepen die voorbehouden handelingen mogen uitvoeren. U bent niet bevoegd om injecties te geven en mag geen botox of fillers injecteren.
  • Bent u een tandarts? U valt wel onder de beroepen die mogen injecteren. Maar u bent alleen bevoegd om bij tandheelkundige behandelingen met injecties te werken. U mag geen botox of fillers inspuiten als cosmetische behandeling. Daarin bent u niet bekwaam.

Inspectie

Bent u niet bevoegd en bekwaam, maar voert u toch cosmetische ingrepen uit? Het veroorzaken van (een aanzienlijke kans op) schade aan iemands gezondheid door ondeskundig handelen is strafbaar. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) controleert en doet aangifte als dat nodig is. U kunt dan een geldboete of gevangenisstraf krijgen.

Mag u laseren of IPL-behandelingen uitvoeren?

Laserbehandelingen om bijvoorbeeld littekens of pigment te verwijderen en IPL-behandelingen (laseren met lichtflitsen) om haar te verwijderen zijn geen voorbehouden handelingen. U mag als schoonheidsspecialist laserbehandelingen en IPL-behandelingen doen. U moet daarbij volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz), goede zorg verlenen.

Klacht bij behandeling

Heeft uw patiënt een klacht? Als u in het BIG-register staat, dan kunnen patiënten een klacht tegen u indienen bij een Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Een tuchtcollege kan een waarschuwing of berisping geven, of een (tijdelijk) beroepsverbod opleggen. Mensen kunnen ook bij het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) een klacht tegen u indienen.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?