Check of uw idee al is bedacht en beschermd

Wilt u uw idee voor een nieuw product, merk of logo beschermen met een intellectueel eigendomsrecht? Check eerst of uw idee al is bedacht en beschermd door een ander. Hiermee voorkomt u misverstanden of zelfs juridische stappen.

Merknaam of logo

Het merkrecht beschermt de (merk)naam of het logo van uw bedrijf, product of dienst. In het Merkenregister kunt u opzoeken of een naam of logo al bestaat. Zo niet, dan kunt u het merk registreren. Daardoor wordt u eigenaar van het merk. Door het ®-teken bij uw (merk)naam of logo te gebruiken laat u zien dat het is geregistreerd.

Bedrijfsnaam of handelsnaam

Heeft u een bedrijfsnaam gekozen die te veel lijkt op een naam van een ander bedrijf? Dan kan dat bedrijf daar bezwaar tegen maken. Check daarom of de naam al voorkomt in het Handelsregister. Overigens is een bedrijfsnaam alleen wettelijk beschermd als deze ook echt gebruikt wordt.

Wilt u uw bedrijfsnaam registreren? Dan moet u uw bedrijf inschrijven in het handelsregister bij KVK. Bent u al ingeschreven, dan kunt u uw bedrijfsnaam wijzigen of een extra bedrijfsnaam toevoegen.

Productontwerp, design, vormgeving of model

Het modelrecht beschermt productontwerpen, vormgeving en design. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw model horloge, koptelefoon, kleding of tas. In het Modellenregister kunt u checken of het model echt nieuw is. Ook kunt u bijvoorbeeld zoeken op internet of in vakbladen. Is het nieuw? Dan kunt u het model registreren. Ook het octrooirecht, merkenrecht en auteursrecht kunnen soms bescherming bieden.

Technische uitvinding

Met een octrooi (patent) beschermt u een uitvinding van een technisch product of proces. Hiermee kunt u een ander verbieden om uw uitvinding na te maken, te verkopen of in te voeren. Om uit te zoeken of uw technische uitvinding echt nieuw is, kunt u de octrooidatabank Espacenet gebruiken. Hierin staan alle gepubliceerde octrooien. Is de uitvinding nieuw, dan kunt u een octrooi aanvragen.

Tekst, songtekst, foto, illustratie of video

Als u een tekst, foto, illustratie of video heeft gemaakt, heeft u hier automatisch het auteursrecht over. Tenminste, als uw werk origineel en persoonlijk is. Er is geen register of databank waar u kunt opzoeken of een ander het al gemaakt heeft. Want niemand hoeft zijn werk voor het auteursrecht te registreren.

Wilt u kunen aantonen dat u het idee op een bepaald moment heeft bedacht? Dan kunt u de datum vastleggen in het i-DEPOT. Hiermee heeft u een wettelijk bewijsmiddel in handen. Dat kan soms nodig zijn in geval van een conflict. U kunt ook het ©-teken gebruiken om te laten zien dat u het auteursrecht heeft.

Aan de slag met uw idee

Is uw idee nog niet eerder bedacht en wilt u het verder gaan uitwerken? Of wilt u uw idee voorlopig vastleggen om er later mee verder te gaan? Kijk dan in het Stappenplan product, dienst of uitvinding beschermen hoe u uw idee beschermt.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?