Certificaat van oorsprong

Een certificaat van oorsprong (CvO) is een document dat de oorsprong van een product aangeeft. Een CvO bewijst in welk land een product gemaakt is. De Kamer van Koophandel (KVK) geeft deze certificaten van oorsprong af.

Waarom heb ik een certificaat van oorsprong nodig?

Sommige landen buiten de EU vragen om een CvO vanwege bijvoorbeeld boycotten, importbeperkingen en importquota. Ook hoeft u in sommige landen met een CvO minder of zelfs helemaal geen invoerrechten te betalen. Daar geldt dan het MFN importtarief (most favoured nation-tarief). In sommige landen kan het zonder CvO lastiger zijn om producten in te voeren. Binnen de EU heeft u meestal geen CvO nodig.

Voordeel van een certificaat van oorsprong

Met een CvO kan een land beslissen of u een product wel of niet mag invoeren. En ook bekijkt het land met een CvO of het MFN importtarief geldt. Dit tarief is meestal lager dan het algemene tarief.

Hoe vraag ik een certificaat van oorsprong aan?

Per exportzending vraagt u een certificaat van oorsprong digitaal aan bij KVK. U vult de aanvraag van het certificaat zelf in. KVK gebruikt het bewijsmateriaal dat u meestuurt om de oorsprong van de goederen te controleren en te bepalen.

  • Bent u producent van de goederen? Dan bepaalt KVK de oorsprong via een overzicht op papier van het productieproces dat u heeft gegeven.
  • Bent u handelaar of expediteur en produceert u de goederen niet zelf? En koopt u de goederen in van een leverancier die in de EU is gevestigd? Dan kan een Leveranciersverklaring voor goederen van niet-preferentiële oorsprong als bewijs van oorsprong gelden.
  • Bent u handelaar of expediteur? En koopt u de goederen in van een leverancier buiten de EU? Dan geldt een CvO uit dat land als bewijs.

KVK kan in alle bovenstaande situaties om aanvullende documenten vragen. Zoals inkoopfacturen, verkoopfacturen, machtigingen en verladingsopdrachten.

De oorsprong van een product bepalen

De oorsprong van een product wordt bepaald via oorsprongsnormen die staan in Europese en nationale wetgeving. Het is vrij eenvoudig als een product volledig in één land is geproduceerd, bijvoorbeeld bij landbouwproducten. Als in uw product grondstoffen en onderdelen zijn verwerkt die uit verschillende landen komen, is dit lastiger. Als u het eindproduct na verwerking in een land kan beschouwen als een volledig nieuw product, dan krijgt het product de oorsprong van dat land toegewezen. Bijvoorbeeld: u importeert hardhout uit Indonesië en maakt daar in uw fabriek in Nederland tuintafels van. Dan is er sprake van een nieuw product en dat krijgt dan de Nederlandse oorsprong. 

Wilt u meer weten over het bepalen van de oorsprong? Neem dan contact op met KVK.

Wat kost een certificaat van oorsprong?

Wat het aanvragen van een CvO kost, vindt u in het tarievenoverzicht van KVK.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?