Bestelauto van de zaak

De meeste belastingregels voor bestelauto’s zijn hetzelfde als voor een personenauto. Maar er zijn ook speciale belastingregels voor uw bestelauto. Lees met welke regels u rekening moet houden.

Bestelauto voor de motorrijtuigenbelasting en de bpm

Heeft u voor uw bedrijf een bestelauto nodig? Dan is het handig om te weten of de bedrijfsauto ook voor de Belastingdienst een bestelauto is. U kunt dit controleren in het schema met eisen voor bestelauto’s op Belastingdienst.nl. Voldoet uw bestelauto niet aan de regels? Dan is uw bedrijfsauto voor de motorrijtuigenbelasting en de bpm een personenauto.

Privégebruik van uw bestelauto

De regels voor privégebruik van een bedrijfsauto gelden ook voor bijna alle bestelauto's. Er is een uitzondering voor bestelauto's die eigenlijk alleen maar te gebruiken zijn voor het vervoer van goederen. Bijvoorbeeld auto's die alleen een bestuurdersstoel hebben en waarvan de bevestigingspunten van de passagiersstoel zijn weggeslepen of dichtgelast.

Heeft u zo'n bestelauto? Voor de inkomstenbelasting verrekent u dan de autokosten met het aantal privékilometers (tegen de werkelijke kilometerprijs). Wat overblijft mag u dan van uw winst aftrekken.

Vereenvoudigde rittenregistratie

Het is soms niet makkelijk om het privégebruik van een bestelauto te berekenen. Heeft een van uw werknemers bijvoorbeeld meerdere ritten op één dag met de bestelauto? Dan kan het bijhouden van een volledige rittenregistratie een grote administratieve last zijn.

Hiervoor is een praktische regeling. Uw werknemer mag het aantal gereden privékilometers bewijzen met een vereenvoudigde rittenregistratie. De belangrijkste gegevens in een vereenvoudigde rittenadministratie zijn:

  • zakelijke adressen van klanten (die moet u in uw administratie bewaren)
  • het aantal bezoeken aan klanten op een dag
  • de volgorde van de bezoeken

U moet wel een schriftelijke afspraak maken met uw werknemer. In die afspraak moet staan dat:

  • uw werknemer een vereenvoudigde rittenadministratie bijhoudt
  • uw werknemer de bestelauto tijdens werk- en lunchtijd niet privé gebruikt
  • u de zakelijke adressen van uw klanten in uw administratie bewaart

De Belastingdienst heeft samen met belangenorganisaties een voorbeeldafspraak voor een vereenvoudigde rittenadministratie gemaakt.

Alleen zakelijk gebruik

Gebruikt u de bestelauto echt alleen voor zakelijke ritten? Dan is het aan te raden om een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' naar de Belastingdienst te sturen. De ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ vult u online in via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Met zo'n verklaring hoeft u:

  • geen rekening te houden met het privégebruik van de bestelauto als u uw winst berekent
  • geen rittenregistratie bij te houden

Er zijn wel voorwaarden:

  • U mag de bestelauto helemaal niet privé gebruiken.
  • Als er iets verandert in het gebruik van de bestelauto, dan moet u dat aan de Belastingdienst doorgeven.

Verder is het verstandig om werkbonnen en afspraken te bewaren. Dat maakt het voor u makkelijker om te bewijzen dat u de bestelauto alleen zakelijk gebruikt.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?