ATA-carnet bij tijdelijke invoer en uitvoer

Gaat u met goederen tijdelijk de Europese Unie (EU) uit? Bijvoorbeeld voor een tentoonstelling of voor een sportevenement. Met een ATA-carnet doet u eenvoudig een aangifte van uitvoer in Nederland en een aangifte voor tijdelijke invoer in het andere land. Dat scheelt u tijd en geld.

Handig bij tijdelijke invoer in het buitenland

U kunt een ATA-carnet gebruiken wanneer u tijdelijk goederen meeneemt naar een land buiten de EU. Het is een internationaal douanedocument waarmee u veel administratieve verplichtingen aan de grens regelt. U kunt het ATA-carnet gebruiken in veel landen buiten de EU.

Een ATA-carnet aanvragen

Vraag een ATA-carnet digitaal aan bij KVK. U kunt het gebruiken bij tijdelijke uitvoer van bijvoorbeeld:

  • monsters en reclamemateriaal
  • tentoonstellingsmateriaal
  • gereedschappen voor onderhoud, reparatie en service
  • foto-, video- en filmmateriaal, muziekinstrumenten, toneel- en theaterattributen, materiaal voor sportevenementen.

Bekijk voor welke landen het ATA-carnet geldt en wat de voorwaarden zijn.

Hoe werkt een ATA-carnet?

U wilt bijvoorbeeld een beurs in Zwitserland bezoeken om daar uw machines onder de aandacht te brengen. Omdat uw machines tijdelijk in Zwitserland zijn, betaalt u geen invoerrechten en btw in Zwitserland. Met het ATA-carnet regelt u eenvoudig de tijdelijke invoer van uw machines.

Het ATA-carnet heeft inlegvellen. Deze vullen de douanemedewerkers in bij het uitvoeren, invoeren, opnieuw uitvoeren en opnieuw invoeren. De Zwitserse douane kan dan zien of uw goederen weer weg zijn uit Zwitserland en terug zijn in Nederland.

Voordelen van een ATA-carnet

Met een ATA-carnet betaalt u geen btw, invoerrechten of borgsommen. Bovendien maakt het de douaneprocedures eenvoudiger, omdat u één document gebruikt.

Wat kost een ATA-carnet?

Voor een ATA-carnet betaalt u een vast tarief. Dit vindt u terug in het tarievenoverzicht van KVK (pdf). Ook betaalt u een premie. De hoogte daarvan hangt af van hoeveel uw goederen waard zijn.

Hoe lang is een ATA-carnet geldig?

Met een ATA-carnet kunt u een jaar bepaalde goederen onbeperkt in-, uit- en doorvoeren. Het carnet is geldig in de landen van de ATA-conventie.

ATA-carnet terugsturen naar KVK

Na gebruik stuurt u het ATA-carnet terug naar KVK. Doe dat aangetekend naar: KVK, Afdeling Carnets, Postbus 2852, 1000 CW Amsterdam. KVK moet namelijk kunnen aantonen dat u de goederen heeft teruggebracht.

Na een jaar is uw ATA-carnet niet meer geldig. Heeft u het carnet dan nog? KVK stuurt u een brief met de vraag het carnet terug te sturen.

Een ATA-carnet is niet altijd mogelijk

U kunt niet altijd een ATA-carnet gebruiken. Bijvoorbeeld als een land niet aangesloten is bij de ATA-conventie. Dan doet u aangifte bij de douane in het buitenland. Bij de douane betaalt u een borg. Via het landenoverzicht op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u per land informatie over het regelen van tijdelijke invoer.

Downloads

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409
2571 EK 's-GRAVENHAGE

KVK: 83150307
BTW: NL862752218B01
OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS
Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?