GPSR: nieuwe regels voor productveiligheid

Ingangsdatum: 13 december 2024

Verkoopt u producten (non-food) in de EU? U moet zich aan nieuwe veiligheidsregels houden van de GPSR. Lees hier meer.

Wat verandert er?

Verkoopt u non-foodproducten aan consumenten in de EU en Noord-Ierland? U moet zich houden aan nieuwe regels voor productveiligheid als de General Product Safety Regulation (GPSR) ingaat. De GPSR beschermt consumenten in de EU tegen onveilige producten.

U moet er nu al voor zorgen dat uw product veilig is. De komst van de GPSR leidt tot belangrijke veranderingen, waarvan een aantal hieronder uitgelicht.

Eisen voor het traceren van producten

Het moet duidelijk zijn waar uw non-foodproduct vandaan komt. Dit helpt bijvoorbeeld bij het sneller opsporen en terugroepen van onveilige producten. U moet aan deze eisen voldoen:

  • De contactgegevens van de fabrikant (als die zich binnen de EU bevindt) , importeur (als de fabrikant buiten de EU is gevestigd) of gemachtigde van de fabrikant (als deze buiten de EU is gevestigd) moeten op het product of de verpakking staan.
  • De fabrikant moet zorgen dat producten voorzien zijn van een zichtbaar en leesbaar typenummer, partijnummer, serienummer, of een ander identificatiemiddel. Consumenten moeten deze informatie goed kunnen begrijpen.

Begrijpelijke instructies en veiligheidsinformatie

U moet begrijpelijke instructies en veiligheidsinformatie bij uw product leveren, zodat iedere consument begrijpt hoe hij het product veilig kan gebruiken.

Gemachtigde in EU voor alle consumentenproducten

Biedt u van buiten de EU producten aan op de EU-markt? Alle fabrikanten van consumentenproducten moeten straks een vertegenwoordiger (gemachtigde) in de EU aanwijzen. Deze gemachtigde is namens de fabrikant het aanspreekpunt in de EU en moet ervoor zorgen dat uw product aan de GPSR-regels voldoet. De gemachtigde moet regelmatig veiligheidscontroles uitvoeren. Een gemachtigde wordt ook wel een authorised representative (AR) genoemd.

Betere terugroepacties en coördinatie

De GPSR-verordening verbetert ook de werkwijzen voor terugroepacties (recalls) en coördinatie tussen verschillende partijen:

  • Er zijn duidelijkere eisen voor technische documentatie, die bijdragen aan snellere en efficiëntere terugroepacties.
  • Bij een terugroepacties moet u de consument volledig terugbetalen of een vervangend product aanbieden. Als het product kan worden gemaakt, moet de fabrikant dit gratis doen.
  • Dankzij betere coördinatie tussen bedrijven en overheid kunnen onveilige producten sneller van de markt worden gehaald.

Verplicht kwaliteitssysteem voor fabrikant, importeur en distributeur

Bent u fabrikant, importeur of distributeur? U moet een kwaliteitssysteem gebruiken om de veiligheid van de producten die u verkoopt te garanderen. Dat betekent dat u momenten in het bedrijfsproces vastlegt, waarop u toeziet op de kwaliteit en veiligheid van de producten. Denk hierbij aan het controleren van geldende wetgeving, vaste momenten voor steekproeven en het regelmatig behandelen van klachten. Door dat laatste te doen kunt u onveilige producten terugroepen als dat nodig is.

U kunt een adviseur inhuren, die u helpt bij het toepassen van een kwaliteitssysteem.

Meer taken voor aanbieders van onlinemarktplaatsen

Online platforms spelen een belangrijke rol bij de verkoop van producten. Daarom stelt de GPSR extra eisen aan deze aanbieders, zoals:

  • Online platforms moeten een centraal contactpunt aanwijzen voor communicatie met nationale instanties voor productveiligheid.
  • Online platforms moeten zich aanmelden bij het Safety Gate Portal en duidelijk aangeven wat hun centrale contactpunt is.
  • Online platforms moeten interne productveiligheidsprocedures hebben om zich aan de GPSR te kunnen houden.

Voor wie?

  • fabrikanten, importeurs, distributeurs, fulfilment centers, gemachtigden en online marktplaatsen van non-food consumentenproducten

Wanneer?

De General Product Safety Regulation (GPSR) wordt uitgevoerd door wijziging van de Warenwet. Deze wijziging gaat in Nederland op 13 december 2024 in. 

Vindt u de regels van de overheid onduidelijk?

Zorgen de regels voor onnodige administratieve lasten? Of weet u hoe de regels het ondernemen makkelijker kunnen maken? U kunt dit (anoniem) melden bij het Meldpunt regelgeving.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409

2571 EK 's-GRAVENHAGE


KVK: 83150307

BTW: NL862752218B01

OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten



 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS

Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?