In deze bijeenkomst hoort u over financieringsmogelijkheden voor uw project. We informeren u over onze subsidies en de vormen van private financiering (financiering door investeerders). In interactieve workshops maakt u kennis met ondernemers die u voor gingen. Ze vertellen u over hun projecten en hoe zij hun financiering hebben geregeld. Aan het eind van de bijeenkomst kunt u een één-op-één advies krijgen. U geeft zich hier bij binnenkomst voor op. We hebben hiervoor maar een klein aantal plaatsen beschikbaar. Wees er daarom snel bij.
Welke subsidies zijn er voor uw innovatie?
- U hoort alles over de regelingen die bij RVO en TKI-EI openstaan voor het mkb in de industrie in 2024. In het bijzonder gaan we in op de Topsector Energie regelingen, GroenvermogenNL en regelingen voor de maakindustrie. U kunt subsidie krijgen voor uw ontwikkelkosten en voor uw innovatie.
- TKI Energie & Industrie (TKI E&I) informeert u wat de PPS Innovatie 2024 inhoudt en wat de TKI voor u kan betekenen.
Hoe ziet het landschap van risicokapitaal in Nederland eruit?
- U krijgt een introductie over risicokapitaal in Nederland. Martin Weissmann van het Financieringsloket van de Topsector Energie neemt u mee in de wereld van het risicokapitaal.
- Hoe ziet het landschap van risicokapitaal in Nederland eruit?
- Waar moet u op letten als startup of scale-up?
- Wanneer, hoe en bij wie haalt u risicokapitaal binnen?
Hoe krijgt u een lening voor uw project of onderneming?
- U krijgt een introductie over publieke en private leningsmogelijkheden. Deze financieringsvormen voor innovatieve projecten of opschalende (groter wordende) ondernemingen zijn soms soms complex.
- De Europese Investeringsbank (EIB) neemt u mee in de mogelijkheden die in de markt beschikbaar zijn.
- U hoort bij wie, wanneer en hoe u een lening kunt krijgen: óf voor uw innovatieve project, óf voor de opschaling van uw onderneming van bijvoorbeeld demonstratiefase naar commerciële productie.
Programma
- 12:00 – 13:00 hour (CET)Inloop met netwerklunch
- 13:00 – 14:10 hour (CET)Algemeen deel, introductie van de financieringsmogelijkheden
- 14:00 – 14:25 hour (CET)Pauze
- 14:25 – 15:15 hour (CET)Workshopronde 1
- 15:25 – 16:15 hour (CET)Workshopronde 2 en Speeddates
- 16:15 – 16:30 hour (CET)Algemene afsluiting
- 16:30 – 17:15 hour (CET)Speeddates
- 16:30 – 18:00 hour (CET)Netwerkborrel
Workshopronde 1
Financiering in de praktijk: in gesprek met Mark Verhagen, co-founder & CEO van RIFT
Luister naar het interview dat het Financieringsloket heeft met de scale-up-onderneming van Rift. Ze vertellen u over hun succesvolle zoektocht naar financiering. RIFT verhit water voor het warmtenet door ijzerpoeder te verbranden. Daardoor ontstaat een enorme vlam die een grote boiler verwarmt. Hier komen geen broeikasgassen bij vrij. Het restproduct is roest en dat kan je weer omzetten in ijzerpoeder. Huishoudens merken niets van dit proces: heet water is heet water, onafhankelijk van hoe dit verwarmd is.
Een van de meest in het oog springende investeerders in RIFT is Bill Gates. Via zijn klimaatfonds Breaktrough Energy Fellows geeft hij geld aan dit project. RIFT deelt ervaringen en tips & tricks. In een 'fireside chat' doet u actief mee met het gesprek.
Rondetafelgesprek over leningen
Hoe kunnen leningen een rol spelen in een nog redelijk vroege en risicovollere bedrijfsfase? We bespreken stellingen en casussen waarin ervaringen en perspectieven aan bod komen met ondernemers en financiers. Aan welke voorwaarden moet een project onderneming voldoen om een lening te krijgen? Tegen welke uitdagingen lopen financiers en ondernemers aan bij deze financieringsvorm?
We doen dit in een rondetafelgesprek met mensen uit de praktijk. Transition Finance Netwrok (TFN) leidt de sessie. TFN is specialist in 'Bridging the Climate Financing gap', met financieringservaring van verschillende Nederlandse mkb-ondernemingen en projecten.
Workshopronde 2
Waterstof, hoe financiert u het? (GroenvermogenNL)
GroenvermogenNL financiert projecten die groene waterstof versnellen. Programmamanager Ed Buddenbaum legt uit wat GroenvermogenNL kan betekenen voor ondernemers in de waterstof en maakindustrie. Hij doet dat met voorbeelden van gestarte projecten.
Ondernemers aan het woord
Mkb-ondernemers delen in 2 workshopsrondes hun praktijkervaringen met het aanvragen en krijgen van subsidie:
- Faay Vianen BV produceert duurzame wandpanelen van natuurlijke materialen zijn. Faay maakte daarbij gebruik van de subsidie Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI).
- Holland Novochem Technical Coatings B.V. maakte gebruik van de subsidie Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO). Het bedrijf ontwikkelde met subsidie biobased coatings voor voedselverpakking in blik.
- CORE Technology deed een haalbaarheidsstudie naar een slimme en duurzame manier om zonnepanelen te recyclen.
- Meaf Machines ontwikkelde een pilotmachine voor de productie en recycling van tapijtbacking. Het bedrijf maakte gebruikt van de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).
Leer van hun ervaringen en stel uw vragen.
Eén-op-één advies in speeddates
U krijgt één-op-één advies in speeddates van:
- een adviseur van RVO over de subsidieregelingen
- een adviseur van het Financieringsloket over de (private) financiering voor uw startup of scale-up
- een adviseur van TKI Energie & Industrie over de PPS Innovatie 2024
- een adviseur van Octrooicentrum Nederland over intellectueel eigendom
- een adviseur van Energie-investeringsaftrek (EIA) en MIA/VAMIL
De speeddates vinden plaats van 15:25 tot16:15 uur en van 16:30 tot 17:15 uur. We hebben maar een beperkt aantal plaatsen voor de speeddates. U kunt zich hier bij binnenkomst voor aanmelden.