Heeft u personeelstekort of tijdelijk meer werk? Dan kunt u werken met oproepkrachten met een nulurencontract. Of met zzp'ers, tijdelijk personeel of iemand die vast in dienst komt. Lees welke oplossingen er zijn voor uw personeelstekort.
Personeel in loondienst aannemen
Zoekt u een blijvende oplossingen voor uw personeelstekort? U kunt dan (meer) personeel in loondienst aannemen.
Er komt veel kijken bij het aannemen van personeel. Denk aan:
- arbeidscontract afsluiten
- arbeidsvoorwaarden afspreken
- salaris en andere personeelskosten betalen
- een arbobeleid maken
Lees waar u aan moet denken wanneer u voor het eerst personeel aanneemt. Of bekijk het stappenplan personeel aannemen. Vindt u het lastig om nieuwe medewerkers te vinden? Op KVK.nl leest u tips om personeel te werven.
Tijdelijk personeel inhuren bij personeelstekort
Heeft u tijdelijk extra personeel nodig om uw personeelstekort op te lossen? Bijvoorbeeld om een zieke werknemer te vervangen. Dan is tijdelijke inhuur van personeel een mogelijkheid. Dat kan via detachering, uitzending of payrolling. De werknemer is niet bij u in dienst, maar werkt wel voor uw bedrijf. Voor de verschillende vormen van inhuur zijn verschillende regels. Zoals voor de opzegtermijn.
Doe de Waadi-check
Als u tijdelijk personeel inhuurt, krijgt u te maken met de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi). Volgens deze wet moet u controleren of het bedrijf, de uitlener, ingeschreven staat in het Handelsregister. U kunt een boete krijgen wanneer dit niet zo is.
Doe daarom altijd de Waadi-check.
Uw werknemers extra of anders laten werken
Heeft u al personeel in dienst? Dan kunt u uw werknemers vragen of zij meer uren kunnen werken om het personeelstekort op te vangen. Denk aan iemand die parttime werkt. Ook kunt u hen vragen zich om te scholen naar het vakgebied waar personeelstekort is binnen uw bedrijf. Zo hoeft u niet direct nieuw personeel in te huren.
Kijk ook wat u kunt doen voor de werknemers die u nu heeft, zodat ze met plezier bij u blijven werken.
Buitenlands personeel aannemen
U kunt personeel uit het buitenland inhuren als oplossing voor uw personeelstekort. Dat moet eerst binnen de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. Vindt u daar geen goede werknemers? Dan mag u werven in andere landen. U moet zelf controleren of u een visum of werkvergunning moet aanvragen. Check van tevoren wat er komt kijken bij buitenlands personeel aannemen.
Oproepkrachten aannemen
Kunt u niet voorspellen wanneer het druk is en u personeelstekort heeft? Bijvoorbeeld omdat het per periode verschilt. Neem dan oproepkrachten aan. Een oproepkracht is een werknemer zonder vaste werkdagen of -uren. Oproepkrachten werken wanneer u ze oproept. U betaalt dus alleen loon voor de gewerkte uren.
Nulurencontract of ander oproepcontract
Er zijn contracten met verschillende regels voor oproepkrachten. Zoals een nulurencontract en een min-maxcontract.
Zzp’er inhuren
Zoekt u tijdelijke hulp bij een opdracht of project? Dan kunt u ook een zzp’er inhuren. Bijvoorbeeld omdat u iemand zoekt met speciale kennis en ervaring. Een zzp’er komt niet bij u in dienst, maar werkt voor u zolang dat nodig is.
Leg samen de algemene voorwaarden en inkoopvoorwaarden vast. Bijvoorbeeld over het uurtarief. En het aantal uren dat nodig is voor de opdracht. U betaalt voor een zzp’er geen personeelskosten. Zoals loonheffingen, pensioenpremie en vakantiegeld.
Stagiair aannemen
Stagiairs werken mee in uw bedrijf als onderdeel van hun opleiding. Met een stage doet een student ervaring met het werk op. Een stagiair is daarom niet hetzelfde als een werknemer. Wel kan het een manier zijn om iemand op te leiden. De stagiair kan daarna misschien bij u in dienst komen. Zo investeert u in toekomstige oplossingen voor een (mogelijk) personeelstekort. Er zijn regels voor stagiairs. Zoals voor de stageovereenkomst en vergoeding. Bekijk de checklist werken met een stagiair.
Familie vragen om mee te werken bij personeelstekort
Uw familie mag ook helpen binnen uw onderneming. Als uw partner meewerkt krijgt u misschien meewerkaftrek. U kunt dan een bedrag aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Ook uw kinderen kunnen meewerken.
Lees meer over meewerkende partners of kinderen.
Vakantiekrachten inhuren
Tijdens schoolvakanties of buiten schooltijden kunt u jongeren inhuren. Dat is goedkoper dan volwassen personeel aannemen als oplossing voor uw personeelstekort. Houd wel rekening met de leeftijd van de jongeren. Zo mogen kinderen van 13 en 14 geen industrieel werk doen. Dat betekent dat ze niet in een fabriek mogen werken. En ze mogen niet met en bij machines werken.
Samenwerken met andere ondernemers
Heeft u het druk, maar wilt u geen personeel aannemen of zzp'ers inhuren? Of heeft u niet genoeg tijd voor een nieuw, groot project? Denk dan aan samenwerken met andere ondernemers. U kunt werk laten doen, zoals het onderhouden van uw website. Bijvoorbeeld via contracting. Ook kunt u met andere ondernemers in een (tijdelijke) joint venture samenwerken. Bijvoorbeeld voor een grote opdracht. Of u kunt samen een onderneming oprichten. Zoals een maatschap of een vof.
Feiten en cijfers: hoeveel personen hebben een vaste of flexibele arbeidsrelatie?
De grafiek toont het aantal werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en een vast aantal uren in de week, het aantal werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd of een flexibel aantal uren per week en het aantal overige zelfstandigen (zoals freelancers).