Loonbeslag: regels voor werkgevers

Betaalt uw werknemer zijn rekeningen niet? Dan kan een gerechtsdeurwaarder beslag leggen op (een deel van) zijn loon (loonbeslag). U moet als werkgever meewerken aan dit loonbeslag.

Wat is loonbeslag?

Bij loonbeslag eist de deurwaarder een deel van het loon van uw werknemer op om zijn of haar schulden te betalen. U betaalt het deel van het loon aan de deurwaarder. Uw werknemer krijgt het deel wat over blijft. Voor loonbeslag is een uitspraak van de rechter nodig.

Verklaringsformulier bij loonbeslag

Als de deurwaarder beslag wil leggen op het loon van uw werkgever, vraagt hij eerst informatie bij u op. U moet hiervoor een verklaringsformulier (verklaring derdenbeslag) invullen. De deurwaarder vraagt informatie over bijvoorbeeld:

  • of de werknemer bij u werkt
  • wanneer uw werknemer salaris krijgt
  • hoe hoog het salaris is
  • of er al een loonbeslag is

U moet antwoord geven op deze vragen binnen de bepaalde tijd die de deurwaarder u geeft . U kunt in het Register van gerechtsdeurwaarders controleren of u te maken heeft met een bevoegde deurwaarder.

Loonbeslag leggen en beslagexploot

Als de deurwaarder beslag legt op het loon van uw werknemer, krijgt u van de deurwaarder een beslagexploot. Dat is een officieel document waarin staat dat de deurwaarder loonbeslag legt op het salaris van uw werknemer. U krijgt ook een kopie van de uitspraak van de rechter. Vanaf dit moment moet u het loon dat onder het loonbeslag valt aan de deurwaarder betalen.

Loonbeslag leggen en beslagvrije voet

De gerechtsdeurwaarder kan geen beslag leggen op het hele salaris van uw werknemer. Een deel van zijn loon mag hij houden voor levensonderhoud en vaste lasten. Dit is de beslagvrije voet.

U mag uw werknemer niet meer uitbetalen dan de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is minimaal 95% van de bijstandsnorm inclusief vakantiegeld. De deurwaarder gebruikt de informatie uit uw verklaring en de verklaring van uw werknemer om de belastingvrije voet te berekenen.

Wanneer stopt het loonbeslag? (loonbeslag opheffen)

Een loonbeslag wordt opgeheven (stopt) als:

  • uw werknemer de schuld heeft betaald
  • uw werknemer niet meer bij u werkt (het dienstverband eindigt)

De deurwaarder laat u weten wanneer het loonbeslag stopt. U mag niet zelf het loonbeslag stoppen.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409

2571 EK 's-GRAVENHAGE


KVK: 83150307

BTW: NL862752218B01

OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten



 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS

Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?