Ingangsdatum: 1 januari 2026
Een hybride warmtepomp wordt de standaard voor het verwarmen van woningen, winkels, scholen en kantoren. Ook alternatieven, zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet, zijn mogelijk. Lees meer
Wat verandert er?
Werkt u in de installatiebranche? De (hybride) warmtepomp wordt de standaard voor het verwarmen van woningen, winkels, scholen en kantoren. Dat betekent dat mensen verplicht worden om zo'n pomp te installeren als hun cv-ketel aan vervanging toe is. Is een woning niet geschikt voor een hybride warmtepomp? Dan is een elektrische warmtepomp of een aansluiting op het warmtenet ook een optie.
Subsidie
De overheid geeft een subsidie voor de koop van een pomp. Die subsidie is gemiddeld 30% van de aankoopprijs. Er is ook financiering via het Nationaal Warmtefonds. Het Warmtefonds gebruikt een rentetarief van 0% voor lage en middeninkomens.
Voor wie?
- leveranciers van warmtepompen
- installateurs
- eigenaren van woningen, winkels, scholen en kantoren
Wanneer?
De wijziging van het ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’ (bouwbesluit) gaat naar verwachting in op 1 januari 2026.
Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.