Invoerrechten en andere belastingen betalen bij import

Importeert u goederen of grondstoffen uit een land buiten de Europese Unie (EU)? Vaak moet u hier invoerrechten over betalen. En krijgt u te maken met andere belastingen en kosten, zoals inklaringskosten. Lees ook wanneer u geen of minder invoerrechten hoeft te betalen.

Wat zijn invoerrechten?

Invoerrechten zijn belastingen die u moet betalen als u goederen of grondstoffen importeert (invoert) uit derde landen. Dit zijn landen buiten de Europese Unie (EU). Importeert u uit een EU-lidstaat? Dan betaalt u geen invoerrechten.

Invoerrechten beschermen de industrie en werkgelegenheid in de EU tegen goedkopere producten uit derde landen.

Dezelfde invoerrechten voor EU-landen

U betaalt in elke EU-lidstaat hetzelfde tarief invoerrechten als u een product importeert van buiten de EU (gemeenschappelijk buitentarief). Laat u bijvoorbeeld goederen uit de VS naar klanten in Nederland én Duitsland sturen? Dan betaalt u voor beide pakketten hetzelfde tarief.

Invoerrechten berekenen

Hoeveel invoerrechten u betaalt, hangt af van de goederencode van het product. Deze code heet bij import Taric-code. De meeste Taric-codes bestaan uit 10 cijfers. De Taric-codes zijn gebaseerd op de 6-cijferige Harmonized System-codes. Douanes over de hele wereld gebruiken deze HS-codes om producten in te delen.

Zoek de Taric-code van uw product en het tarief dat erbij hoort op in het Gebruikstarief (DTV) van de Nederlandse Douane. U berekent daarna voor de meeste producten de invoerrechten over de douanewaarde. De douanewaarde is de inkoopprijs van het product plus de kosten voor vervoer en verzekering tot de EU-grens of -haven van binnenkomst. Voor sommige producten hangen de invoerrechten niet af van de douanewaarde. U betaalt dan invoerrechten per gewicht of maat.

Lees meer over de douanewaarde bepalen op KVK.nl.

Geen of minder invoerrechten betalen

Soms hoeft u geen of minder invoerrechten te betalen. Bijvoorbeeld als u een product importeert uit een land waarmee de EU een handelsverdrag heeft. U moet dan wel een preferentieel oorsprongsdocument of een preferentiële oorsprongsverklaring hebben van uw leverancier.

Zijn bepaalde grondstoffen of halffabricaten niet of bijna niet te krijgen in de EU? Dan kan de Europese Commissie tijdelijk de invoerrechten voor deze producten verlagen. Of laten vervallen. Dit heet een tariefschorsing. Ook is een tariefcontingent mogelijk. Dit betekent dat u een bepaalde hoeveelheid goederen met een verlaging of vrijstelling van invoerrechten mag invoeren. Is de maximale hoeveelheid bereikt, dan betaalt u het algemene tarief van invoerrechten.

Lees meer over minder of geen invoerrechten betalen op KVK.nl.

Andere invoerheffingen

Soms betaalt u andere heffingen naast invoerrechten. Bijvoorbeeld antidumpingrechten en compenserende rechten. U krijgt te maken met antidumpingrecht wanneer een leverancier uit een derde land goederen tegen een veel lagere prijs ‘dumpt’ op de Europese markt. Of u moet compenserende rechten betalen. Dit moet wanneer een leverancier uit een derde land overheidssteun krijgt en daarmee de prijs van het product kunstmatig laag kan houden.

Bij de invoer van landbouwgoederen kunt u te maken krijgen met landbouwheffingen.

Inklaringskosten

Behalve invoerrechten en invoer-btw betaalt u inklaringskosten bij import uit landen buiten de EU. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor het maken van de invoeraangifte. Of kosten voor het lossen en opslaan van goederen in de haven of luchthaven van aankomst als dat nodig is (terminal handling charges). Neem voor informatie over deze kosten contact op met uw douane-expediteur of logistiek dienstverlener.

Nationale belastingen

Naast Europese heffingen bestaan er ook nationale heffingen. Denk aan accijnzen bij de import van accijnsgoederen. U betaalt bijvoorbeeld Nederlandse accijns als u in Nederland bier of wijn importeert uit EU-landen of derde landen. Importeert u personenauto’s of motorrijwielen van binnen of buiten de EU? Dan betaalt u BPM. Ook moet u invoer-btw betalen als u producten importeert.

Importeert u regelmatig producten uit derde landen? Met een vergunning artikel 23 betaalt u geen btw op het moment van import. Wel geeft u de btw aan in uw btw-aangifte.

VESTIGINGSGEGEVENSDELTA ADVISORY B.V.
De La Reyweg 409

2571 EK 's-GRAVENHAGE


KVK: 83150307

BTW: NL862752218B01

OPENINGSTIJDEN
Ma t/m Vr : 09:30 - 17:30
Zaterdag : 12:00 - 17:00
Zondag : Gesloten



 

CONTACT
De La Reyweg 409, Den Haag, Nederland
VOLG ONS

Chat openen
Delta Advisory
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?